Pfizers Covidpil krijgt goedkeuring in de Verenigde Staten

Pfizers pil tegen het coronavirus heeft woensdag goedkeuring gekregen van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). De pil van Pfizer, Paxlovid, zal voortaan voorgeschreven worden voor Amerikaanse risicopatiënten vanaf 12 jaar. Vorige week kreeg Paxlovid de goedkeuring van de Europese Unie. België heeft echter nog geen pillen besteld.

De komst van antivirale pillen tegen het coronavirus betekent een mijlpaal voor onze bescherming tegen de grootste risico’s van de pandemie. Dankzij de pil kunnen besmette risicopatiënten gespaard blijven van de ergste symptomen, waardoor de kans op een ziekenhuisopname of overlijden door Covid-19 een pak kleiner wordt.

“Grote stap voorwaarts”

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, de Food and Drug Administration (FDA), heeft Pfizers pil Paxlovid officieel goedgekeurd. De pillen kunnen in noodgevallen voorgeschreven worden voor alle risicopatiënten ouder dan 12 jaar. De pil moet binnen vijf dagen na de eerste symptomen toegediend worden en biedt volgens Pfizer in 90 procent van de gevallen bescherming tegen een ziekenhuisopname.

Het nieuws is “een grote stap voorwaarts”, zegt Patrizia Cavazzoni, directeur bij de FDA. “Deze goedkeuring biedt een nieuw middel om Covid-19 te bestrijden op een cruciaal moment tijdens de pandemie.”

Vaccinatie blijft de beste bescherming tegen een ernstig geval van Covid-19, maar de pillen zijn een handig middel om de druk op ons zorgsysteem te verminderen. Terwijl de vaccins vooral een preventief doel hebben en ernstige besmettingen moeten voorkomen, zijn de pillen een middel voor wie reeds besmet is.

De pillen vormen dus een extra dijk tegen de meest ernstige gevolgen van een infectie met het coronavirus. De pillen richten zich bovendien – in tegenstelling tot de vaccins – niet op de spike-eitwitten van het virus. De meeste mutaties van het coronavirus doen zich voor op die spikes. Daarom gaan de ontwikkelaars ervan uit dat de medicatie zijn effectiviteit bewaart tegenover toekomstige varianten.

België nog niet in de boot

De Amerikaanse overheid had sterk vertrouwen in de werking van Paxlovid. Nog voor de goedkeuring door de FDA plaatste de VS al een bestelling van 10 miljoen pillen bij Pfizer. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) keurde vorige week Paxlovid al goed voor noodgevallen.

België heeft echter nog geen bestellingen geplaatst bij Pfizer. De Taskforce COVID Therapeutics, die in opdracht van de federale overheid de ontwikkelingen bij coronamedicijnen in de gaten houdt, beveelt wel een aankoop van minstens 10.000 dosissen aan. Er lopen onderhandelingen met geneesmiddelenfabrikant Merck over de aankoop van hun Covid-pil Molnupiravir. Die pil zou echter een pak minder effectief zijn dan Paxlovid.

(jvdh)

Meer
Lees meer...