8 zaken die elke pilotenvrouw (h)erkent

Waauw, getrouwd met een piloot. Het gebeurt niet zelden dat je vervolgens de blik vol bewondering krijgt alsof je met die ring de ‘win for life’ rond je vinger hebt. Met enige trots antwoord ik vervolgens dat hij inderdaad vliegtuigen aan de grond weet te zetten. Just in case ze dat deel nog niet hadden gevisualiseerd. Al denk ik intussen alweer aan de eenzame nachten die ons beiden deze week te wachten staan. Kortom: zoals het leven ven elke andere vrouw, is ook dit geen sprookje. (Maar toch wel absoluut de moeite waard!)

1. Wik je woorden (nog meer)

Na alweer een missie van enkele nachten van huis, komt je piloot eindelijk thuis. Je hebt het enkele dagen perfect weten te redden op je eentje. Althans daar ben je van overtuigd. Je verwacht dan ook stiekem een schouderklopje omdat je toch zo’n zelfstandige vrouw bent. En bovendien ben je een vrouw uit de duizend die het allemaal best vindt dat meneer enkele dagen heeft verbleven in dat top class hotel terwijl jouw slaapkamer nog steeds niet is geschilderd (wat hij uiteraard niet kan vanuit het buitenland).

Net op dat moment kijkt hij je aan en zie je de blik die slechts één ding weet te verraden: ‘Is dit een lege frigo?’ Laat het duidelijk zijn dat mijn piloot vaak instaat voor de boodschappen en ik in dat opzicht wel de ‘win for life’ heb gewonnen. Al had ik echt wel andere prioriteiten de voorbije avonden dan het doen van uitgebreide boodschappen. Ik ben er dan ook trots op dat ik aan het bouwen ben aan een eigen carrière. In deze en vele andere gevallen geldt er slechts één gouden regel: ‘bijt op je tong!’ Geniet van je tijd samen want straks is ie alweer weg.

2. De valies: een stilleven

Vaak is je parter – eens thuis van missie – vermoeid van enkele zware dagen met minimum rust, het opstaan op beschamend vroege uren en het vliegen van meerdere bestemmingen per dag. Daarnaast is ook jetlag een niet te onderschatten pain in the ass. Bijgevolg is het letterlijk binnenzeulen van de valies dan ook zijn laatste wapenfeit.

Helaas voor ons verhelpt enkele uren rust niets aan het gegeven dat de valies nog steeds onaangeroerd op de meest foute plaats een thuis heeft gevonden. Het voor de hand liggende antwoord is steevast: ‘Ach, morgen ben ik alweer weg. Echt niet de moeite om uit te pakken toch’. (De eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat hij toch de vuile was filtert). De gouden regel is opniew: bijt je tong! Geniet van je tijd samen en probeer intussen niet te struikelen.

3. Wanneer kom je online?

Als ik na een lange dag op kantoor eindelijk aankom thuis, dienen zoals in elk huisgezin nog enkele zaken te gebeuren. Soms zijn er de boodschappen, regelmatig dien ik te koken, af te ruimen, te wassen, etc. Ik zorg voor de huisdieren (lees bij vele pilotenvrouwen: kinderen). Kortom: het echte daily life!

Wanneer je net alles in de vaatwas hebt gestopt, bekijk je even je gsm. Ai, 2 gemiste facetime gesprekken, 5 whatsappjes, 1 gemiste oproep en tot slot een sms: ‘leef je nog?’. Je piloot is sinds deze middag 15u in het hotel en gaat strakjes vroeg zijn bed in (of gaat nog even eten met de crew). Je hebt nog welgeteld 20 minuten om te skypen. De timing is vaak niet perfect en geloof het of niet… dit kan absoluut voor frustraties zorgen langs beide kanten.

4. Burgerlijke staat: gehuwd single

Ook al ben je gelukkig getrouwd, maar al te vaak verschijn je single in het openbaar. Vorige week was er alweer een communiefeest en een babyborrel waarop hij niet kon aansluiten door een verblijf in het buitenland. Mijn verjaardag vierden we dit jaar tien dagen later en op nieuwjaar stuurde hij me een sms’je.

Afspreken met vrienden in het weekend is een aangelegenheid die we maanden vooraf vastleggen zodat hij tijdig eens een request kan sturen, al biedt dat – wat al blijkt uit de gemiste familiefeesten- vaak geen garantie op vrij. Ik probeer dan ook mijn vrije weekends goed te vullen tijdens zijn afwezigheid. Het is het ideale moment om de banden met familie en vrienden aan te halen. Dat brengt me dan weer bij de vraag: ‘wanneer kom je nog eens online’. Oei, ik zit net op een feestje!

5. Murphy’s law: altijd als hij net is vertrokken

Steeds wanneer hij net voor enkele dagen is vertrokken, lopen de zaken fout. Zo stond ik deze winter met natte voeten in de kelder (hoera). Stond het raam nog open in de keuken, alweer natte voeten (hoera). Liet de verwarming het afweten (hoera). Barst het raam in de living (hoera). Kortom: ik ken sinds kort de stielmannen zowat uit de buurt.

6. Flexibiliteit: een MUST

Een piloot dient zich zeer flexibel op te stellen in zijn job. Uurroosters en regimes veranderen voortdurend, standby duties zijn deel van jullie leven samen. Weinig van deze zaken heeft hij zelf in de hand. Het is niet evident om dit als vrouw te accepteren, maar wel noodzakelijk om aan zijn zijde te kunnen staan.

7. Stewardess alert

Deze kon ik niet achterwege laten, het blijft jullie vraag van één miljoen. Ja, er zijn best wel veel knappe meisjes in de luchtvaart. Ik mocht me ooit zelf een hostess noemen en trouwde -volgens de regels van het cliché- een piloot. Het andere cliché is het vele vreemdgaan binnen de sector. Ook dat cliché klopt, net zoals het klopt voor leerkrachten, voor medisch personeel, etc.

Een tropisch eiland vormt een mooi kader, dat is een feit. Ik heb er geen sluitend antwoord op, maar wie wel? Ik kan alleen zeggen dat ik vaker met een captain aan het ontbijt zat die ontzettend liefdevol sprak over zijn gezin, dan met een captain die de de avond voordien ‘spoorloos’ was verdwenen met een dame aan de hand. Dat liefdevol gezin probeer ik alvast te zijn thuis voor mijn piloot.

8. Snoepreisjes

Het beste heb ik voor laatst bewaard. Enkel als je als (potentiële) pilotenvrouw de bovenstaande beproevingen weet te doorstaan, heb je het snoepreisje verdiend. Uiteraard kan je van tijd tot tijd eens meevliegen en genieten van die heerlijke kamer met free minibar. Bovendien krijg je met een beetje geluk een ereplaats in de cockpit en kan je de landing bijwonen vanop de front row. Heerlijk!