Coronavirus: gemiddeld meer dan 800 besmettingen per dag, sterftecijfers blijven laag

Ook in de periode tussen 7 en 13 september blijven de coronacijfers stijgen in ons land. Ook het sterftecijfer stijgt licht.

  • Er werd bij gemiddeld 807,3 mensen per dag een coronabesmetting vastgesteld. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert. In diezelfde periode overleden er gemiddeld 2,7 coronapatiënten per dag aan Covid-19. In ons land testten nu al 95.948 mensen positief op het coronavirus.
  • In de week ervoor ging het om gemiddeld 2,4 overlijdens. De dodentol in België staat momenteel op 9.935.
  • Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 9 en 15 september verder naar gemiddeld 32,6 per dag. Dat zijn er gemiddeld 11,9 meer dan de dag voordien. Sinds het begin van de pandemie moesten in België al 19.436 mensen in het ziekenhuis opgenomen worden met Covid-19. Op 16 september lagen er volgens de cijfers van Sciensano 353 patiënten in het ziekenhuis, van wie 74 op de afdelingen intensieve zorg.
  • De laatste twee weken is er in ons land sprake van 80,7 besmettingen op 100.000 inwoners.

(Twee weken school: 638 leerlingen en 86 personeelsleden besmet.)

Corona-ouderschapsverlof

Sinds mei hebben in ons land al meer dan 160.000 mensen het corona-ouderschapsverlof aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Het corona-ouderschapsverlof is een vorm van loopbaanonderbreking die de regering tijdens de coronacrisis tijdelijk invoerde om ouders een hart onder de riem te steken. Op die manier hebben meer dan dubbel zoveel mensen als vorig jaar de afgelopen vier maanden een vorm van ouderschapsverlof kunnen opnemen. Dat zegt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

Nog tot eind september kunnen moeders en vaders het corona-ouderschapsverlof opnemen. Muylle hoopt alvast op een verlenging. Ouders met minstens één kind jonger dan 12 komen in aanmerking. Zij kunnen dan deeltijds werken of één dag per week thuisblijven. Daarnaast vroegen sinds mei bijna 40.000 mensen het gewone ouderschapsverlof aan.

(WHO-topman: “We zitten nog maar aan het begin van de coronapandemie.“)

Meer
Lees meer...