Nieuw op Netflix deze week: de nieuwe serie ‘Bridgerton’, ‘Death To 2020’ van de makers van ‘Black Mirror’ en de plezante onnozele film ‘We Can Be Heroes’

Het is zover: we zijn de laatste week van 2020 ingegaan. Buiten is het geen weer om een hond door te jagen dus onze partner in deze laatste week zal ook onze Netflix-lijst zijn. Daar hebben we deze week weer wat moois aan kunnen toevoegen.

Series

De enige nieuwe serie deze week heet Bridgerton en is het eerste resultaat van de samenwerking tussen Shonda Rhimes – schrijfster van onder andere Grey’s Anatomy, Scandal en Private Practice – en het streamingbedrijf.

Zij komt nu op de proppen met Bridgerton, een serie die zich afspeelt in de high society van het Regency Era, de periode tussen 1811 en 1820. De serie draait rond de gelijknamige familie, bestaande uit acht broers en zussen die op zoek gaan naar liefde en geluk.

Films

Bij de films is er meer activiteit. Zo hebben de makers van Black Mirror hun eigen manier bedacht om afscheid te nemen van het annus horribilis 2020: ze hebben een mockumentary in elkaar gestoken met de titel Death To 2020.

In deze special van zeventig minuten zijn een hele hoop bekende koppen te zien, zoals Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Kumail Nanjuani, Lisa Kudrow en vele anderen. In deze special bespreken fictieve personages de echte gebeurtenissen die ons jaar vormgaven.

Veel minder prettig gaat het eraan toe in The Midnight Sky. Ooit was er een tijd waarin het uitkijken was naar een nieuwe film van George Clooney, maar de laatste paar films van de man stelden zwaar teleur. Hier speelt hij een wetenschapper die het besluit neemt om achter te blijven wanneer de mensheid de Aarde verlaat om elders een toekomst te gaan zoeken. Het verhaal loopt parallel met de ruimtemissie van een aantal astronauten die naar hun planeet proberen terug te keren, maar het geheel wil nooit helemaal in elkaar klikken.

Dan hebben we ons meer geamuseerd met We Can Be Heroes. Dit rare beestje stond eerst op ons lijstje voor 1 januari, maar Netflix heeft de release wat naar voren geschoven. Sinds kerstdag kunnen we heerlijk genieten van de heerlijke kitsch van We Can Be Heroes, een film waarin de Heroics – een soort van Avengers-achtig superheldenteam met onder andere Christian Slater en Pedro Pascal – grandioos faalt wanneer hun wereld wordt aangevallen door aliens. Alleen de kinderen, die ook elk over een superkracht beschikken, kunnen nu nog de wereld redden. Deze film, geschreven en geregisseerd, is voorspelbaar én belachelijk én slim én genietbaar en brengt de meest hoopvolle boodschap die we in tijden van een film mee naar huis hebben genomen.

Met If Beale Street Could Talk (2019) is een klein filmmeesterwerkje in alle stilte op Netflix geland. Het verhaal draait rond de 19-jarige Tish (KiKi Layne). Ze is dolverliefd en zwanger van de 22-jarige Fonny (Stephan James), maar de twee zijn nog niet getrouwd omdat Fonny in de gevangenis zit. Hij wordt beschuldigd van de verkrachting van een hem onbekende Puerto Ricaanse vrouw en is vastgezet door een racistische agent. If Beale Street Could Talk toont enerzijds hoe de familie hun best doet om Fonny’s naam te zuiveren en weer vrij te krijgen, maar draait vooral om de allesoverheersende zuivere en bloedmooie liefde tussen twee mensen die klaar zijn om aan hun leven samen te beginnen.

Het is pas nadat If Beale Street Could Talk afgelopen is dat je beseft wat je echt gezien hebt: een film die raakt aan de kern van het leven. Die liefde vat in beelden en muziek. En die ondanks de problematiek ook blijft baden in een soort van optimisme, in het geloof dat alles uiteindelijk wel goed zal komen.

Nog een pareltje uit 2019: Eighth Grade. Na het kijken wisten we het wel zeker: we zouden vandaag geen tiener willen zijn en al helemaal geen tienermeisje. In deze debuutfilm van Bo Burnham volgen we Kayla Day (Elsie Fisher) in de laatste week middle school, voor ze de grote stap mag zetten naar de high school. Het is niet zo dat Kayla gepest wordt op school of zo. Nee, ze is gewoon behoorlijk middelmatig, vindt ze zelf. Je merkt aan alles dat ze niet goed in haar vel zit en ze kijkt op naar iedereen behalve zichzelf. Ondertussen verkoopt Kayla online wel een beeld van een meisje dat blaakt van het zelfvertrouwen en geeft ze in verschillende vlogs goeie raad aan mensen over vriendschappen, over durf en assertiviteit en over hoe belangrijk het is om altijd en overal jezelf te blijven.

Eén ding wensten we Kayla echt toe na twee uur in Eighth Grade te hebben vertoefd: rust. Dat die voortdurende druk, die voortdurende stress en drukte zo goed in een film gevat is, is de verdienste van Elsie Fisher en uiteraard ook van Bo Burnham. Burnham – enkele jaren geleden nog een fenomeen op YouTube – verklaarde dat hij Eighth Grade grotendeels op zijn eigen ervaringen baseerde.

Uit 1993 komt nog een film over schaken aanwaaien, eentje voor fans van The Queen’s Gambit. In Searching For Bobby Fischer maken we kennis met Josh Waitzkin, een zevenjarig jongetje dat volgens zijn schaakcoach Bruce legendarisch grootmeester Bobby Fischer voorbij zou kunnen streven. Het (waargebeurde) drama zit hem erin dat de vader Fred begint te twijfelen over de richting van het leven van zijn zoontje: moet hij proberen om de jongen het uiterste uit zijn gave te laten halen, of moet hij hem laten opgroeien als ‘normaal’ kind.

Docu

Muzikaal kunnen we 2020 afsluiten met Ariana Grande, want zij heeft een heuse concertfilm op Netflix gedropt. De beelden in Ariana Grande: Excuse Me, I Love You zijn die van haar concert in de Londense O2-arena.

Die beelden worden afgewisseld met interviews met Ariana en beelden van haar leven als ze op tournee is. Op 30 augustus 2019 stond Ariana met de ‘Sweetener World Tour’ ook in het Antwerpse Sportpaleis.

Wil je nog iets anders, dan kan je altijd een kijkje nemen in onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...