13 weetjes over ‘Grey’s Anatomy’ die je ‘ferry boat scrub cap’ regelrecht van je hoofd blazen

Grey’s Anatomy blijft fans verbazen, zelfs na meer dan 15 seizoenen. De reeks over Meredith Grey en het ziekenhuis waarin ze werkt (dat ondertussen al een paar keer van naam veranderd is), heeft door de coronacrisis z’n zestiende seizoen even op pauze moeten zetten. Maar gelukkig kan die leegte opgevuld worden met interessante weetjes. Deze 13 bijvoorbeeld.

1. Gray’s Anatomy is een medisch handboek

Na (bijna) zestien seizoenen is Grey’s Anatomy niet meer weg te denken van de televisie. Maar eigenlijk zouden fans zich de reeks over Seattle Grace (Mercy West)/Grey Sloan Memorial Hospital niet onder die naam herinneren.

Als we actrice Kate Walsh (Addison Montgomery) mogen geloven, zou de ABC-reeks eerst Doctors heten. Die titel evolueerde snel naar Surgeons, werd dan Complications om uiteindelijk (dankzij Walsh) op Grey’s Anatomy te eindigen.

Gray’s Anatomy (nee, die “a” is geen tikfout) is een medisch handboek, dat nu nog steeds gebruikt wordt. Het boek werd geschreven door Henry Gray (zie je wel dat ’t geen fout is?) en is gepubliceerd in 1858. Gray’s Anatomy ging in 2015 in 41ste druk.

2. Ellen Pompeo en Patrick Dempsey wisten niet dat Derek met Addison getrouwd was

Grey’s Anatomy is opgebouwd uit zeldzame medische gevallen en onverwachte plottwists. En daar begon Shonda Rhimes al mee in het eerste seizoen van de ondertussen legendarische reeks. Op het einde van dat seizoen ontdekt Meredith Grey dat “haar” Derek Shepherd getrouwd is.

Die prachtige plottwist kwam niet alleen voor Meredith (en Grey’s Anatomy-fans) als een verrassing. Voor de opnames van die bewuste scène, wist actrice Ellen Pompeo zelf ook niet dat Derek op dat moment nog getrouwd was met Addison Montgomery.

Ook voor Patrick Dempsey was die verhaallijn lang geheim, al werd hij er wel eerder van op de hoogte gebracht dan Ellen Pompeo. De McDreamy-acteur wist ergens halverwege het eerste seizoen van Grey’s Anatomy wat de schrijvers van plan waren.

3. De “giftige patiënt” is een waargebeurde verhaallijn

In het derde seizoen van Grey’s Anatomy komt een kankerpatiënte binnen in Seattle Grace Hospital. Door een mengeling van chemotherapie en een kruidensupplement, is het bloed van de patiënte giftig, en vallen alle dokters en verplegers in de operatiezaal flauw.

De verhaallijn uit 2007 lijkt volledig van de pot gerukt, maar is eigenlijk gebaseerd op een waargebeurd medisch verhaal. In 1994 kwam een kankerpatiënte binnen op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Californië.

Van de 37 mensen die aanwezig waren in die spoedafdeling, hebben er 23 symptomen gemerkt door het “giftige” bloed van de patiënte. Vijf van hen moesten de rest van de avond in het ziekenhuis blijven. Eén van de dokters heeft zelfs twee weken lang op intensieve zorgen gelegen.

4. Onderzoek waarschuwde kijkers voor “verkeerde verwachtingen”

In 2018 werd een onderzoek gepubliceerd, dat Grey’s Anatomy-fans waarschuwde dat medische zorg in ’t echt niet helemaal hetzelfde is als die in de serie. Voor het onderzoek hebben twee traumachirurgen en een verpleger alle afleveringen bekeken, die op dat moment verschenen waren.

Ze observeerden alle patiënten die op de spoedafdeling toegekomen waren. Ze bekeken onder andere hoe de patiënten opgenomen werden, hoelang ze in het ziekenhuis bleven, hoe erg hun verwondingen waren en hoe ze uiteindelijk terug naar huis mochten.

Die gegevens vergeleken de experts met dezelfde soort gegevens uit het echte leven. Een frappant verschil dat uit het onderzoek bleek, is de tijd die verstreek tussen de opname op de spoedafdeling en de operatie die patiënten ondergingen. Dat gebeurt allemaal veel sneller op tv dan in ’t echt.

5. De “jongen-in-beton”-aflevering vroeg gigantisch veel research

In het vierde seizoen van Grey’s Anatomy leren we Andrew kennen, die ook wel Cement Boy wordt genoemd. De jongen was uitgedaagd om in een ‘bad’ natte cement te gaan liggen tot het opdroogde. En dat deed ie, voor de liefde.

Zoane Clack, één van de producers van de reeks én een dokter in ’t echte leven, vertelde Entertainment Weekly over de aflevering. Het was nog nooit voorgekomen dat iemand volledig vast kwam te zitten in opgedroogd cement.

De schrijvers van de reeks moesten verschillende kleine cases (van armen en benen bijvoorbeeld) naast elkaar leggen, om te kijken welke gevolgen de druk van het cement op het menselijk lichaam zou hebben. De verhaallijn was bovendien een idee van Shonda Rhimes herself.

6. Derek en Meredith hadden een echte ’trouwlijst’

Iedereen herinnert zich sowieso de scène waarin Meredith en Derek ‘trouwen‘. De twee hebben geen tijd om naar het stadhuis te gaan en beslissen om hun geloften op een post-it te schrijven en zo hun eigen huwelijksakte te maken.

Vrienden en collega’s vonden dat geen écht huwelijk, en staken dan ook zo vaak mogelijk de draak met het koppel. Maar Derek en Meredith waren wél echt getrouwd, en dat maakten de producers van Grey’s Anatomy duidelijk met een ’trouwlijst’.

Het ging natuurlijk niet om een lijst met mogelijke cadeaus voor de fictieve personages. Het was een lijst met goede doelen die Derek en Meredith gekozen hadden, waar fans aan konden doneren. De American Academy of Neurology Foundation, bijvoorbeeld, de Alzheimer’s Association.

7. De aflevering met Demi Lovato heeft het leven van een 6-jarig jongetje gered

Grey’s Anatomy loopt ondertussen al zestien seizoenen lang op televisie. Het kan dus niet als een verrassing komen dat er af en toe bekende gezichten opduiken op de spoedafdeling van Seattle Grace (Mercy West). In seizoen vier speelt Demi Lovato Hayley, een meisje dat volgens haar dokters schizofreen is.

Maar da’s helemaal niet waar. Alex Karev ontdekt (met de hulp van het geheugen van Lexipedia) dat Hayley een gaatje in haar oor heeft, waardoor ze overgevoelig is voor geluid en alles kan horen wat in haar lichaam gebeurt. Met een simpele operatie is het probleem opgelost.

De productie van Grey’s Anatomy kreeg achteraf een bericht van een moeder wiens zesjarige zoontje dezelfde symptomen vertoonde als Hayley in de reeks. Doordat ze de aflevering gezien had, stapte ze zelf naar de NKO-arts en vroeg om een test. Het jongetje bleek hetzelfde probleem te hebben als Hayley en kon dankzij Grey’s Anatomy snel geholpen worden!

8. In het script staat “medical medical” te lezen tot dokters de juiste term geven

De schrijvers van Grey’s Anatomy worden ondersteund door echte dokters, om te zorgen dat er geen al te grote medische fouten in de reeks opduiken. Maar zolang die schrijvers de correcte term voor een bepaald probleem of instrument niet kennen, schrijven ze maar gewoon iets in het script.

Grey’s Anatomy-bedenkster Shonda Rhimes legde in haar boek Year of Yes uit hoe de schrijvers dat oplossen. De term die in het script komt te staan is dan gewoon “medical medical“.

“Meredith zou zeggen ‘Ik heb een medical medical nodig om te medical!’ en iemand anders reageert daar dan op met ‘Ik heb de medical!'”, staat in het boek van Shonda Rhimes te lezen. In Scandal, een andere creatie van de Amerikaanse, wordt “political political” gebruikt.

9. Justin Chambers is helemaal het tegenovergestelde van Alex Karev

In de loop van Grey’s Anatomy is Alex Karev serieus geëvolueerd. Fans waren dan ook enorm teleurgesteld over de manier waarop het personage uit de reeks geschreven werd (en wij ook). Eén ding is zestien seizoenen lang blijven hangen: Karev staat niet altijd te springen om zich te binden.

En Justin Chambers, de acteur de jarenlang in de huid (en de doktersjas) van Karev kroop, lijkt helemaal niet op z’n personage. Toen hij voor het eerst op de set aankwam, was Chambers al getrouwd en de vader van vijf kinderen.

10. De overgevende Kerstman was gebaseerd op de dochter van Chandra Wilson

In het negende Grey’s Anatomy-seizoen komt een dakloze man over de vloer van de spoedafdeling. De man, die als snel de naam Kerstman krijgt, moet de hele tijd overgeven. De dokters denken dat hij gewoon op zoek is naar medicijnen, maar er blijkt echt iets mis te zijn met hem.

Chandra Wilson (Miranda Bailey) regisseerde de aflevering en kwam zelf ook met het idee op de proppen. Haar eigen dochter heeft namelijk hetzelfde syndroom. “Ze kreeg vreselijke opstoten van overgeven en kreeg stekende pijnen in haar buik”, vertelde ze aan People.

“Ik dacht: ‘Dit is gek.’ Er was iets mis met m’n dochter, en niemand kon me vertellen wat het was”, klonk het bij Wilson.

11. Ellen Pompeo is de best betaalde televisie-actrice ter wereld

Grey’s Anatomy zou niet bestaan zonder Ellen Pompeo, uiteraard. De actrice vertolkt al jarenlang hoofdpersonage Meredith Grey, en volgens Shonda Rhimes stopt de reeks ook op het moment dat Pompeo beslist dat ze niet langer in de huid van Meredith Grey wil kruipen.

Begin 2018 verscheen in The Hollywood Reporter dat Ellen Pompeo zo’n 20 miljoen dollar (en dikke 18 miljoen euro) per jaar verdient aan haar rol in Grey’s Anatomy. Omgerekend verdient de actrice ongeveer 575.000 dollar (523.000 euro) per aflevering. Daarmee is ze best betaalde televisiedrama-actrice ter wereld.

12. Debbie Allen heeft zelf ook kanker gehad

Catherine Avery, de moeder van Jackson, heeft kanker. En in het vijftiende seizoen van Grey’s Anatomy is een hele aflevering gebaseerd op de ervaringen van Debbie Allen, de actrice die Avery vertolkte. Allen heeft zelf namelijk ook kanker gehad.

Eén van de showrunners had haar horen praten over hoe hard ze woorden als “gevecht”, “vechten”, “overwinnen” en “verliezen” haat in de context van kanker. “Hoe pijnlijk is dat? Hoe verwoestend kan het zijn voor iemand met kanker? Want wat is winnen? Wat is verliezen?”, vertelde daarover aan EW.

“Betekent dat dat iemand die overleden is aan kanker niet hard genoeg gevochten heeft?” De schrijvers vroegen Debbie Allen of ze het zag zitten om een verhaal te schrijven dat op haar eigen ervaringen leek. De ervaringen van “iemand die een ziekte heeft, maar nog steeds een leven leidt, een job heeft, en vrienden en familie”.

12. Elke aflevering heeft de titel van een liedje, behalve één

https://www.youtube.com/watch?v=pNYG2prTvR8

Iets waar je waarschijnlijk niet op let als je televisie kijkt, is de titel van de aflevering die je aan het bekijken bent. Maar misschien moet je dat vanaf nu wel doen als je Grey’s Anatomy bekijkt. Elke aflevering heeft namelijk dezelfde titel als een liedje.

De eerste aflevering ooit bijvoorbeeld, kreeg de naam A Hard Day’s Night, naar het nummer van The Beatles. En de aflevering waarin Derek Shepherd sterft? Die heet How To Save A Life. Echte fans konden dus eigenlijk al weten dat iemand in die aflevering zou sterven.

Eén aflevering valt niet in dat stramien. 1-800-799-7233 is de titel van de aflevering waarin we Jo Wilsons agressieve ex-man leren kennen. Het cijfer is hetzelfde als het telefoonnummer van de hotline voor mensen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Meer
Lees meer...