Bekende artieste Qinni (29) overleden aan kanker

Qinni, een bekende Canadese artieste, is overleden. Qing Han, zoals Qinni echt heet, werd bekend via DeviantArt. Op die website deelde ze jarenlang haar sketches, maar ze werd vooral bekend door een virale meme.

De Canadese artieste Qing Han, beter bekend onder haar artiestennaam Qinni is overleden. Ze verloor haar strijd tegen kanker. In december is bij haar kanker vastgesteld en chemotherapie kon haar niet meer redden.

Virale meme

Je kent Qinni misschien niet van naam, maar dit ene werk ken je ongetwijfeld. De tekening van een mannetje dat letterlijk een plasje huilt groeide uit tot een wereldberoemde meme. Qinni deelde de tekening oorspronkelijk als reactie op andere artiesten die supersnel mooie werken kunnen maken, terwijl ze er veel meer tijd in stopt. Qinni deelde de tekening op Tumblr, maar tot op de dag van vandaag zie je haar tekening waarschijnlijk nog wel dagelijks passeren op sociale media.

Vorige maand deelde Qinni de foto nog een keer via Twitter. Ze deed dat met de boodschap: “Wat er ook gebeurt, mijn meme sketch zal voor altijd verder leven op het internet. Ik zag onlangs nog iemand ze gebruiken.” Op dat moment ging het al een stuk slechter met de gezondheid van de Canadese artieste.

Hartziekte en kanker

In 2015 deelde Qinni dat ze leed aan een genetische hartziekte. Door die ziekte moest ze al vier openhartoperaties ondergaan. Maar Qinni bleef altijd sterk. Ze gebruikte haar persoonlijke ervaringen in haar werk en maakte zo veel zelfportretten waarop ze te zien is in het ziekenhuis.

In december volgde de hartverscheurende diagnose. Qinni had kanker. Ze maakte dat met een veelzeggende tekening bekend. De artieste leed aan het terminale fibrosis sarcoma en had volgens de dokters nog één jaar tot anderhalf jaar te leven. Qinni deelde via Instagram en Twitter haar ervaringen met chemotherapie en stuurde regelmatig updates over haar gezondheid. Daarbij bleef ze steeds positief en durfde ze zelfs mopjes te maken over haar ziekte. Maar hoe meer de tijd vorderde, hoe ernstiger ze werd. Haar ziekte werd dat namelijk ook en in de laatste stadia kon Qinni niet meer zelfstandig stappen. Toch bleef ze er steeds in geloven dat ze beter zou worden. De hoop opgeven, zat er bij Qinni nooit in.

Laatste tekening

De laatste sketch die Qinni maakte, deelde ze enkele dagen geleden via Twitter. Het was een tekening van een huilend meisje met de boodschap “Fragile“. Ze deelde de sketch op 5 februari, enkele dagen voor haar overlijden dus.

Het is opnieuw een zelfportret waarop Qinni toont hoe breekbaar haar lichaam is geworden. Ze heeft stickers met “fragiel” en “breekbaar” op haar lichaam. Ook zit er water in haar lichaam, iets waar ze zelf mee kampte tijdens haar ziekte. Zo tweette ze in januari hoe ze twee liter vocht moest laten weghalen uit haar lichaam en hoeveel pijn dat deed.

Overlijden

Op 10 februari kwam er een einde aan de lange en zware strijd van Qinni. Het nieuws werd gedeeld door haar beste vriendin en mede-artieste Courtney ‘Seage’ Howlett. Ze vertelde hoeveel Qinni voor haar betekende en hoe de tekenares tot het bittere einde is blijven vechten.

Courtney vertelt hoe het laatste bericht dat ze kreeg van Qinni “Ik ben zo moe” was. Ze zocht er niet veel achter, maar blijkbaar was Qinni bezig aan haar laatste strijd en was ze uiteindelijk moegestreden.

Tributes

Verschillende artiesten, waarvan vele naaste vrienden zijn van Qinni droegen werken op aan haar. Daarbij verwijzen velen naar Qinni’s bekende werk ‘Starred Freckles’. In een video toonde Qinni hoe ze dat prachtige werk maakte. Anderen verwijzen in hun werk naar Qinni’s animatiefilm Night Light door vlammende goudvissen te tekenen.

Meer
Lees meer...