Kraftwerk-oprichter Florian Schneider overleden aan kanker

Florian Schneider, één van de oprichters van de legendarische Duitse band Kraftwerk, is overleden aan kanker. De Duitser overleed eigenlijk vorige week al, maar het nieuws werd nu pas naar buiten gebracht. Schneider is ondertussen in intieme kring begraven.

Kraftwerk zag het levenslicht in 1970. De ondertussen legendarische band werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. En die laatste is vorige week overleden. Pas nadat hij in intieme kring begraven werd, maakte Sony (in naam van Hütter) het nieuws bekend.

Florian Schneider overleed aan de gevolgen van kanker. Hij werd 73.

Kraftwerk

Schneider begon al op jonge leeftijd met muziek spelen. Hij speelde onder andere fluit, viool en gitaar. Maar die instrumenten waren voor hem te gelimiteerd. Hij was meer geïnteresseerd in elektronische muziek.

“Ik kocht een microfoon, en dan luidsprekers, dan een echo en een synthesizer”, vertelde hij later. “Na een tijdje heb ik die fluit weggegooid. Het was een soort proces.”

En dat proces was blijkbaar een succes, want Kraftwerk is de geschiedenisboeken ingegaan als “de pionier van de elektronische muziek”. In het begin was de band een duo, maar na drie albums werd de groep uitgebreid.

Pioniers

‘Autobahn’ betekende de grote doorbraak voor Kraftwerk. Op het album uit 1974 zijn bijna alleen nog synthesizers te horen, wat voor het eerst in de muziekgeschiedenis gebeurde.

De mannen van Kraftwerk bleven experimenteren met instrumenten en thema’s. Ze omschreven hun muziek als “industrielle Volksmusik“: de folk van de fabrieken, zoals David Bowie het ooit vertaalde.

Meer
Lees meer...