Daarom gaan we op een knie zitten voor een huwelijksaanzoek

Al eeuwenlang gaan mannen en vrouwen op een knie zitten als ze de liefde van hun leven ten huwelijk willen vragen. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

We doen het al zo lang dat we niet meer nadenken over wie ooit bedacht heeft dat we op één knie moeten zitten voor een huwelijksaanzoek. Laat staan waarom we dat doen. Maar Engagement Ring Bible heeft het voor ons uitgezocht.

Royalty

iStock

Er zijn verschillende redenen voor de traditie, maar de eerste stamt af van de royalty en het ridderschap. Als een man geridderd wordt, dan gaat hij op één knie zitten om respect te tonen aan de koning of koningin.

Ook religie heeft er iets mee te zien, want vaak nog zien we mensen op hun knieën bidden en dat doe je natuurlijk uit respect voor God. Je gaat dus ook voor je huwelijksaanzoek op een knie zitten, omdat je respect wil tonen aan je aanstaande.

Dominant

iStock

Nog een andere reden om op de knie te gaan zitten, is dat het veel minder dominant is om DE vraag te stellen. Kun jij je voorstellen dat je lief voor je staat en je ten huwelijk vraagt? Als je een boom van een vent hebt, kan dat behoorlijk intimiderend overkomen en dan durf je misschien geen ‘nee’ te zeggen.

Onderdanig

Een laatste, maar minder romantische reden is dat diegene die het aanzoek doet zich overgeeft aan diegene waarmee hij of zij wil trouwen, net zoals je je gewonnen geeft op het slagveld, want dan ga je ook op een knie zitten.

Romantischer is het om te denken dat diegene die daar op een knie zit, zich heel kwetsbaar opstelt en alle macht geeft aan diegene die nog rechtstaat. Hij die het aanzoek doet, legt zijn lot in de handen van de ander en dat klinkt toch wel zeemzoet, niet?

iStock
Meer
Lees meer...