Netflix schrapt choquerende zelfmoordscène uit ’13 Reasons Why’

13 Reasons Why telt sinds kort een scène minder. Na aanhoudende kritiek heeft Netflix dan toch beslist om de omstreden zelfmoordscène van Hannah te schrappen uit de reeks. Na gesprekken met experts heeft Netflix beslist dat dat het beste was voor de reeks.

Wie binnenkort (nog eens) naar 13 Reasons Why wil kijken, zal misschien een scène missen. De scène waarin Hannah zelfmoord pleegt, is namelijk definitief uit de reeks geknipt. Die bewuste scène zat in de laatste aflevering van het eerste seizoen en lokte heel wat heftige reacties uit. Veel mensen bekritiseerden de scène omdat ze heel expliciet was en de volledige zelfmoord in beeld bracht.

13 Reasons Why

13 Reasons Why
Netflix

13 Reasons Why is een van de populairste Netflix Originals. Het eerste seizoen van de reeks is opgebouwd rond de tapes van Hannah Baker. Zij pleegde zelfmoord en daar had ze heel wat redenen voor. En die redenen hielden verband met verschillende personen uit haar leven. Elk van die personen kreeg een tape van Hannah, waarop ze uitlegde waarom hij of zij een van de redenen is voor haar drastische beslissing.

Elke aflevering focuste op één kant van een tape, 13 in totaal. In die aflevering zaten flashbacks naar momenten van Hannah, momenten die haar beetje bij beetje richting haar einde duwden. En dat einde werd ook in de reeks getoond.

Expliciete scène

De scène waarin Hannah Baker zelfmoord pleegt, was expliciet en bracht volledig in beeld hoe ze te werk ging. Dat schoot bij heel wat kijkers in het verkeerde keelgat. De scène zou zo mogelijk mensen op ideeën kunnen brengen.

13 Reasons Why
Netflix

En dat deed het ook, want nadat het eerste seizoen op Netflix verscheen was er een opvallende stijging te zien in het aantal zelfmoorden bij Amerikaanse jongeren. Onderzoekers van het Nationwide Children’s Hospital in Ohio spreken daarbij van copycatsuïcide. Na de uitzending van 13 Reasons Why werd het hoogste aantal zelfdodingen in de laatste vijf jaar opgemeten bij jongeren tussen 10 en 17 jaar. Het feit dat 13 Reasons Why expliciet in beeld breng hoe je zelfmoord kan plegen, zorgt er zo voor dat jongeren die al nadachten over zelfmoord weten hoe ze dit kunnen doen.

Scène geschrapt

Ondertussen is er ook al een tweede seizoen van 13 Reasons Why, daarbij werd duidelijk dat Netflix geluisterd heeft naar de kritiek op het eerste seizoen. Zo begint de eerste aflevering van het tweede seizoen met een duidelijke disclaimer dat de reeks niet geschikt is voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten. Daarbij verwijzen de acteurs ook naar de website 13reasonswhy.info. Op die website zijn contactgegevens van hulplijnen te vinden en informatie over zelfmoordpreventie.

Maar er is meer. Netflix heeft nu ook beslist om de expliciete zelfmoordscène van Hannah volledig te schrappen uit het eerste seizoen. Deze beslissing kwam er in samenspraak met Dr. Christine Moutler, Chief Medical Officer van de American Foundation for Suicide Prevention.

En inderdaad, als je nu naar de laatste aflevering van het eerste seizoen van 13 Reasons Why kijkt, zal je zien dat de scène nu stopt met Hannah die in de spiegel kijkt, waarna de scène volgt waarin haar moeder haar levenloze lichaam aantreft. De impact van de scène blijft (vooral door de sterke acteerprestatie van Kate Walsh die de moeder van Hannah speelt) dezelfde, maar de reeks zal op die manier hopelijk geen copycatsuïcide meer veroorzaken.

Seizoen 3

Het derde seizoen van 13 Reasons Why verschijnt later dit jaar op Netflix. Veel is er over dat seizoen nog niet geweten. Al maakte hoofdrolspeler Dylan Minnette wel al duidelijk dat het zeker de moeite wordt. Volgens hem zijn de scripts voor het derde seizoen zelfs de beste van de hele reeks.

Het tweede seizoen van 13 Reasons Why had natuurlijk een behoorlijk open einde, dus kan het verhaal nog alle kanten op. Al zouden we Hannah mogelijk niet meer te zien krijgen in het nieuwe seizoen. Actrice Katherine Langford heeft namelijk al laten weten dat “het tweede seizoen voelde als een officieel afscheid van Hannah Baker”. (Alles wat we al weten over het derde seizoen van 13 Reasons Why lees je hier.)

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...