TikTok pakt verspreiding nepfilmpjes aan

Valse filmpjes tijdens betogingen, rellen of andere publieke gebeurtenissen worden een almaar grotere plaag op TikTok. Het sociale netwerk lanceert daarom een waarschuwingssysteem.

Sommige TikTok-gebruikers streamen de manifestaties waar ze aan deelnemen. Van de anti-avondklokrellen in Nederland tot de recente brandstichting van een Brussels politiekantoor: alles is via TikTok te volgen.

In de For You-berichtenstroom van Tiktokkers – dat zijn de berichten die een algoritme voor jou selecteert op basis van je voorkeuren, taal en locatie – duiken echter ook nepfilmpjes op die van eerdere gebeurtenissen op die niets met de actuele gebeurtenis te maken hebben. De valse berichten kunnen de gemoederen ophitsen en tot confrontaties leiden, bijvoorbeeld met de politie, op basis van compleet onterechte beschuldigingen.

TikTok werkt al samen met fact checkers als PolitiFact, Lead Stories en SciVerify om nepberichten te weren. “Als de fact check bevestigt dat de inhoud vals is, wordt de video van ons platform verwijderd”, belooft TikTok. Maar dikwijls ontbreekt de tijd om zo’n check te doen, zeker als het om live gebeurtenissen gaat.

Waarschuwingen

TikTok gaat nu gebruikers ontmoedigen om verdachte maar nog niet volledig geverifieerde filmpjes te sharen, om zo de verspreiding van waarschijnlijk misleidende informatie tegen te gaan. De maker krijgt de melding dat zijn filmpje een waarschuwingslabel krijgt.

De gebruikers krijgen die waarschuwing in hun feed te zien en worden bij het sharen expliciet gevraagd of ze de clip echt wel willen delen. Uit testen blijkt dat het aantal gedeelde video’s met 24 procent daalt. “Deze nieuwe functie helpt onze gebruikers om bedachtzaam te zijn over wat ze delen”, zegt TikTok.

De uitrol begint in Noord-Amerika en daarna wereldwijd.

Lees ook:

Meer
Lees meer...