In Nederland besliste de ontslagnemende regering-Rutte om vanaf komende woensdag contactberoepen weer toe te staan. Er is evenwel één expliciete uitzondering: sekswerkers.
“Alle contactberoepen, met uitzondering van de sekswerkers, zijn met ingang van 3 maart weer toegestaan. Denk aan kappers, masseurs en rij-instructeurs”, staat te lezen op de website van het kabinet-Rutte. Dat leidt tot boosheid bij de verenigingen van prostituees en andere sekswerkers. “Alweer worden we gestigmatiseerd, terwijl we ondernemers zijn als alle andere”, klinkt het.
Volgens het platform Sekswerk Expertise gaat het om een vorm van discriminatie die niet gefundeerd is. De beroepsorganisatie wijst erop dat de sekswerkers gewoon zijn om met strenge hygiënemaatregelen te werken. Als massagesalons open mogen, dan ook bordelen, is haar redenering.
Een groot tegenargument voor een heropening van bordelen is dat contactopsporing in de praktijk vrijwel onmogelijk is, omdat de klanten liever anoniem blijven. Mensen uit de sector wijzen er dan weer op dat er de voorbije maanden al veel sekswerk gebeurde in het illegale circuit, wat ook wijst op een grote maatschappelijke vraag.
Wat doet regering-De Croo?
De discussie leeft ook in België. Sinds het uitbreken van de coronacrisis lagen de rosse buurten van onder meer Antwerpen en de Brusselse Noordwijk negen van de twaalf maanden stil. Dat leidt tot zware financiële problemen bij veel sekswerkers.
Dat sekswerk in België niet expliciet erkend is op sociaal en juridisch vlak, maar alleen gedoogd wordt, helpt hun zaak uiteraard niet vooruit. Ze kunnen alleen maar via een omweg van steunmaatregelen genieten, bijvoorbeeld door zich in te schrijven als horecazaak of massagesalon.
De grijze zone op wettelijk gebied verklaart wellicht ook waarom de federale regering terughoudend is om sekswerkers expliciet te benoemen als het gaat om de niet-medische contactberoepen. Daartoe behoren ook onder meer de kappers, schoonheidssalons, massagesalons en tatoeage- en piercingzaken.
De algemene verwachting is dat het Overlegcomité van vrijdag zal herbevestigen dat niet alleen de kappers, die eerder al open mochten, maar alle contactberoepen weer aan de slag kunnen vanaf maandag 1 maart. Behalve wellicht de sekswerkers, zo verwacht Wendy Gabriëls van het Antwerpse informatiepunt Violett, al is de vraag of ze in de officiële teksten benoemd zullen worden.
Gabriëls verwacht na contacten met verscheidene overheden dat sekswerk in de praktijk niet toegelaten zal zijn, verklaarde ze in De Ochtend op Radio 1. Zo zegt ze dat de stad Antwerpen geen toelating zal geven en dat het kabinet van minister van Middenstand David Clarinval (MR) ook terughoudend is. Het lijkt er dus op dat België het Nederlandse voorbeeld gaat volgen. (mah)