“Goede mondhygiëne kan ernstige vorm van corona voorkomen”

Goede mondhygiëne kan het risico op een overdracht van het coronavirus van de mond naar de longen bij besmette mensen helpen verminderen, blijkt uit onderzoek. Sommige goedkope mondspoelmiddelen zouden al “heel doeltreffend” zijn. 

Een internationaal team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten stelt dat tandplak en tandvleesontsteking de kans vergroot dat Sars-CoV-2 de longen bereikt en zo ernstigere gevallen van de infectie veroorzaakt. Er zouden namelijk aanwijzingen zijn dat de bloedvaten van de longen, en niet de luchtwegen, in eerste instantie worden aangetast bij de longziekte. 

Deze bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Oral Medicine and Dental Research, suggereren dat een goede mondhygiëne levensreddend kan zijn. De wetenschappers raden dan ook iedereen aan om dagelijks eenvoudige stappen te nemen voor een goede mondhygiëne en de factoren die bijdragen aan tandvleesproblemen, zoals de opbouw van tandplak, te verminderen.

Mondwater

De auteurs van de studie zeggen dat er bovendien nieuwe aanwijzingen zijn dat specifieke bestanddelen van sommige goedkope en overal verkrijgbare mondspoelmiddelen zeer effectief zijn bij het inactief maken van het coronavirus.

“Tandvleesaandoeningen maken het tandvlees lek, waardoor micro-organismen in het bloed terecht kunnen komen”, verklaart coauteur Iain Chapple van de universiteit van Birmingham. “Eenvoudige maatregelen – zoals zorgvuldig tandenpoetsen en interdentaal poetsen om de opbouw van tandplak te verminderen, samen met specifieke mondspoelingen, of zelfs spoelen met zoutwater (…) – zouden kunnen helpen om de concentratie van het virus in speeksel te verminderen en de ontwikkeling van longaandoeningen te helpen matigen.”

Chapple voegt eraan toe dat er dringend nieuwe studies nodig zijn om deze bevindingen verder te onderzoeken. “Maar in de tussentijd zal dagelijkse mondhygiëne en controle van tandplak niet alleen de mondhygiëne en het mondwelzijn verbeteren, maar zou het ook levensreddend kunnen zijn in de context van de pandemie.” (mah)

Meer
Lees meer...