Wout van Aert wint heroïsche Tourrit over dubbele Mont Ventoux

Wout van Aert heeft voor de derde Belgische ritzege in deze Ronde van Frankrijk gezorgd. De Belg van Team Jumbo – Visma ging in een dolle openingsfase mee in de vlucht en rekende op de tweede passage over de mythische Mont Ventoux af met al zijn medevluchters.

Heel wat renners in het peloton hadden de elfde rit van deze Tour de France aangestipt. Op de bijna 200 kilometer tussen Sorgues en Malacène moesten de renners namelijk twee keer over de mythische Mont Ventoux rijden. De aanvangsfase van de rit was dan ook verschroeiend.

Alaphilippe als eerste aanvaller

Julian Alaphilippe was van bij het begin één van de meest actieve renners. De Franse wereldkampioen probeerde meermaals mee te gaan in de vlucht en raakte uiteindelijk ook weg met Daniel Martin, Anthony Perez en Pierre Rolland. Er waren echter nog renners die zin hadden in een avontuur, zoals Wout van Aert. De Belgische kampioen reed samen met zijn landgenoten Xandro Meurisse en Greg Van Avermaet, maar ook onder andere Bauke Mollema en Kenny Elissonde naar de koplopers toe.

Die samensmelting kwam er vlak voor de eerste passage over de Mont Ventoux. Zestien renners vatten op die manier de mythische klim aan. Een deel daarvan moest al snel lossen, maar toen was al duidelijk dat de beslissing zou vallen op de tweede passage.

Van Aert alleen op Ventoux

Daar leek Elissonde eerst weg te rijden van de rest. Van Aert bleef daarachter over met Alaphilippe en Mollema, maar bleef daar niet lang zitten. Hij ging alleen op weg naar de Franse koploper en ging op 11 kilometer van de top op en over hem.

In het peloton moest ondertussen de ene achter de andere renner lossen en leek zelfs gele trui Tadej Pogačar even wat moeilijkheden te hebben. Toen de jonge Jonas Vingegaard, nota bene een ploegmaat van van Aert, aanviel moest de leider namelijk passen. Uiteindelijk zouden Vingegaard en Pogačar toch samen aankomen met Rigoberto Uran en Richard Carapaz.

Derde Belgische ritzege

Zo’n anderhalve minuut voor hen was Wout van Aert echter als eerste over de meet gekomen. Hij pakt daarmee al zijn vierde ritzege ooit in de Ronde van Frankrijk na drie massasprints de voorbije twee edities. Gisteren werd hij ook al tweede in een massasprint achter Mark Cavendish. Deze Tour is het al de derde Belgische ritzege. Eerder won Tim Merlier al een massasprint in rit 3 en won Dylan Teuns de eerste bergrit in de 8ste etappe.

Meer
Lees meer...