Tim Merlier wint massasprint in Tour de France na rit vol valpartijen

Tim Merlier heeft ons land een eerste ritzege bezorgd in de Ronde van Frankrijk. De 28-jarige sprinter van Alpecin – Fenix won de derde rit in een massasprint voor zijn ploeg- en landgenoot Jasper Philipsen. De rit werd ontsierd door heel wat valpartijen.

Vorig jaar moesten we wachten tot dag vier op de eerste Belgische ritzege in de Tour de France, dit jaar is het zelfs één dag vroeger prijs. Na een bewogen rit was Tim Merlier de snelste in Pontivy in een massasprint voor Jasper Philipsen en Nacer Bouhanni. De Belg grijpt daarmee meteen zijn eerste kans in zijn eerste Ronde van Frankrijk.

Thomas, Roglič en Pogačar vallen

Na de vele valpartijen in de eerste twee ritten van de Tour was het ook vandaag opnieuw prijs. Een eerste valpartij in het begin van de rit zorgde ervoor dat Robert Gesink moest opgeven en leek met Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ook één van de favorieten uit te schakelen. De Welshman kon uiteindelijk toch doorzetten.

In de finale was Primož Roglič dan het slachtoffer. Ondanks hard werk van zijn ploegmaats zou de nummer 2 van vorig jaar uiteindelijk meer dan één minuut verliezen. Vier kilometer voor de streep viel ook titelverdediger Tadej Pogačar. Hij zou 26 seconden verliezen op de eersten. De meest spectaculaire valpartij gebeurde in de laatste bocht. Terwijl Alpecin – Fenix de sprint op gang trok, ging Caleb Ewan pijnlijk onderuit. Hij sleurde Peter Sagan mee en ontregelde zo de volledige sprint.

Tim Merlier

Tim Merlier trok zich van dat geval achter hem niets aan en sprintte sterk naar de zege. Zijn gangmaker Jasper Philipsen werd zelfs nog knap tweede. Mathieu van der Poel kwam als zevende al juichend over de streep en blijft leider.

“Ik beleef echt een droom. Ik win een rit in de Ronde van Frankrijk, de grootste wedstrijd ter wereld, ik kan het echt niet geloven”, reageerde Merlier na afloop. De 28-jarige Belg is dan ook bezig aan een indrukwekkende periode op de fiets. Enkele jaren geleden was hij nog voornamelijk veldrijder, maar de voorbije twee seizoenen behaalt hij de ene zege na de andere als sprinter op de weg. Deze Tourrit is het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière.

Lees ook:

Meer
Lees meer...