Het door sommigen zo geliefde en door anderen zo vervloekte programma Eurosong viert binnenkort – na zeven jaar afwezigheid – zijn terugkeer op Eén. Geïnteresseerde artiesten die dromen van te schitteren op het Eurovisiesongfestival 2023 in het Verenigd Koninkrijk kunnen zich met een liedje kandidaat stellen.
Als een van de zeven stichtende leden in 1956 van wat toen nog officieel de ‘Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne’ heette, is België al heel vaak vertegenwoordigd geweest op het Eurovisiesongfestival. Al 63 keer waagde ons land namelijk zijn kans, met uiteraard de legendarische overwinning van J’aime La Vie van de piepjonge Sandra Kim in 1986 als absolute hoofdpunt.
Omdat de Nederlandse zender BRT(N)/VRT en de Franstalige zender RTB(F) om de beurten een kandidaat mogen afleveren, is het dus de komende editie logischerwijs aan de 32ste ‘Vlaamse’ inzending.
Eurosong opnieuw bovengehaald
Al sinds april waren er, via de website Songfestival, geruchten dat het legendarische/beruchte programma Eurosong terug zou keren op Eén. Toch duurde het tot afgelopen weekend voor Songfestivalpresentator Peter Van de Veire het nieuws officieel maakte. Dat deed hij tijdens de uitreiking van de Zomerhit 2022.
Meteen werd ook duidelijk dat niet de eerder genoemde Niels Destadsbader, maar Van de Veire zelf Eurosong gaat presenteren. Meer details over het wedstrijdformat zijn er nog niet bekendgemaakt, maar geïnteresseerde artiesten kunnen wel al een lied insturen in de hoop de preselecties en dus de liveshows op Eén te halen.
Dubbele reputatie bij de fans
Veel Vlaamse en bij uitbreiding Belgische fans van het Eurovisiesongfestival hebben een nogal dubbele relatie met het programma Eurosong. Uiteindelijk leverde het om de twee jaar enkele weken vermakelijke televisie op. De winnaar van het programma deed het echter zelden goed op het Songfestival zelf.
En dat was zelden tot de verrassing van de Eurovisie-experts. Een klein podium in een relatief kleine televisiestudio inpalmen, is namelijk nog iets helemaal anders dan een grote zaal met meer dan 10.000 luidruchtige fan uit alle uithoeken van Europa en nog verder.
Tom Dice
De VRT besloot het daarom in 2010 compleet anders aan te pakken. Voor het eerste in decennia werd de Vlaamse inzending intern gekozen. De RTBF had in 2003 op dat vlak alvast het goede voorbeeld gegeven door Urban Trad met Sanomi intern te selecteren, iets wat België bijna een overwinning opleverde. Ook de relatief onbekende Tom Dice, die in 2010 werd gekozen, overtrof alle verwachtingen. Met Me and My Guitar werd hij zesde, het beste resultaat ooit voor de VRT.
Axel Hirsoux en Laura Teroso begraven tijdelijk Eurosong
Toen een gelijkaardige formule twee jaar later met Iris en Would You? een heel wat minder goed resultaat opleverde, werd Eurosong toch weer even van onder het stof gehaald. Axel Hirsoux met Mother (niet naar finale in 2014) en Laura Tesoro met What’s the pressure (tiende plaats in 2016) zijn de voorlopig laatste winnaars van het programma.
In 2018 (Sennek met A Matter of Time) en 2021 (Hooverphonic met The Wrong Place) werd opnieuw intern gelesecteerd. Een 19de plaats in de finale was ook voor hen het hoogst haalbare. De formule met Tom Dice bleek dus eerder uitzondering dan regel.
Mogelijk brengt Eén daarom Eurosong terug. Al zullen de tweejaarlijkse hoge kijkcijfers daar ook niet vreemd aan zijn. Hoe het programma er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Voorlopig weren we alleen dat Peter Van de Veire de show gaat presenteren. Dat heeft de VRT zelf bekendgemaakt.