Paris Saint-Germain breekt nieuw record met hoogste loonlast ooit

Paris Saint-Germain is met een totale loonkost van 728 miljoen euro per jaar de duurste voetbalclub ooit. Dat blijkt uit het ‘European Champions Report 2023‘ van Football Benchmark.

Waarover gaat het? De Franse topclub PSG zou in het seizoen 2021/2022 maar liefst 728 miljoen euro aan lonen hebben betaald. Dat bedrag ligt 45 procent hoger dan het jaar ervoor.

De details:

  • Paris Saint-Germain kende in de zomer van 2021 een indrukwekkende transferzomer. Zo trok de club onder andere Lionel Messi, Gianluigi Donnarumma, Achraf Hakimi en Sergio Ramos aan.
  • Bovendien had de club met Neymar en Kylian Mbappé al twee van de best betaalde voetballers ter wereld. In de zomer van 2022 zou die laatste overigens een nieuw en verbeterd contract tekenen, waardoor de loonmassa van PSG ondertussen nog gestegen is.
  • Die enorme loonkost zorgde ervoor dat de Franse kampioen het seizoen 2021/2022 afsloot met een nettoverlies van 369 miljoen euro.
  • Mede daardoor kreeg PSG in september 2022 van de Europese Voetbalbond UEFA een boete voor het overtreden van de regels van Financial Fair Play (FFP). Die stellen dat voetbalploegen enkel geld mogen uitgeven dat ze door voetbalactiviteiten binnenkrijgen. Steenrijke eigenaren mogen dus niet zomaar hun fortuin in een club steken. De FFP krijgt vaak kritiek omdat de regels niet streng genoeg zijn en zelden echt gehandhaafd worden. Die boete die PSG moest betalen bedroeg toen 10 miljoen euro. Daarnaast kreeg de Franse club een waarschuwing waardoor ze de komende jaren wel hun financieel plaatje beter in orde moeten houden.
  • Volgens Antonio Di Cianni van Football Benchmark zijn er drie manieren waarop Paris Saint-Germain zijn inkomsten kan verhogen. Dat zei hij in een reactie aan de website The Athletic.
    • In vergelijking met ploegen uit bijvoorbeeld de Premier League heeft PSG veel minder televisie-inkomsten. De Franse competitie is nu eenmaal minder aantrekkelijk voor de neutrale voetballiefhebber.
    • PSG probeert dat verschil te compenseren door volop in te zetten op de Arabische markt. Dankzij hun Qatarese eigenaars en de populariteit van hun sterspelers haalt geen enkele voetbalclub meer commerciële inkomsten uit de Arabische wereld.
    • Tot slot verloor PSG in het seizoen 2021/2022 ook veel geld doordat het door de coronaregels niet altijd een vol stadion aan supporters kon ontvangen. Ook los daarvan werken de ‘amper’ 48.000 plaatsen van het Parc de Princes beperkend. PSG onderhandelt daarom al enige tijd met de burgemeester van Parijs over een uitbreiding van hun stadion of de bouw van een nieuw stadion. Een andere oplossing zou zijn dat de Franse topclub uitwijkt naar het nationaal voetbalstadion Stade de France met maar liefst 81.400 plaatsen.
Meer
Lees meer...