TikTok aangeklaagd voor grootschalige schending van kinderprivacy

De Amerikaanse overheid heeft TikTok voor de rechter gedaagd wegens het vermeend verzamelen van gegevens van kinderen zonder ouderlijke toestemming. Het ministerie van Justitie spreekt van een “grootschalige” schending van de privacy van minderjarigen.

De aanklacht stelt volgens BBC dat TikTok persoonlijke gegevens van kinderen heeft verzameld zonder de benodigde toestemming van ouders. Het ministerie van Justitie beweert verder dat het bedrijf onvoldoende heeft gereageerd op verzoeken van ouders om de accounts van hun kinderen te verwijderen. Dit zou in strijd zijn met Amerikaanse wetten die ouders beschermen en verplichten toestemming te geven voordat informatie van personen jonger dan 13 jaar wordt verzameld.

TikTok ontkent beschuldigingen

In een reactie op de beschuldigingen heeft TikTok laten weten trots te zijn op zijn inspanningen om kinderen te beschermen. Het bedrijf beweert proactief minderjarige gebruikers te verwijderen en maatregelen te hebben genomen zoals standaard schermtijdlimieten en extra privacybewaking. TikTok verklaarde bovendien dat de beschuldigingen vooral betrekking hebben op verouderde praktijken die inmiddels zijn aangepakt.

Een geschiedenis van herhaalde overtredingen

Het ministerie van Justitie benadrukt dat TikTok en zijn moederbedrijf ByteDance zich herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan vergelijkbare overtredingen. In 2019 werd TikTok al eerder aangeklaagd voor vergelijkbare kwesties. Ambtenaren wijzen erop dat de huidige praktijken van het bedrijf in strijd zijn met de wetgeving. Die verplicht online bedrijven om ouderlijke toestemming te vragen voor het verzamelen van gegevens van kinderen.

De nieuwe aanklacht vergroot de druk op TikTok en ByteDance. Zij hebben al te maken hebben met bedreigingen van een verbod in de VS. Uit een onderzoek bleek dat van de 1.700 verzoeken van ouders om accounts van hun kinderen te verwijderen, 30 procent nog steeds actief was in november 2021. Ambtenaren hebben de rechtbank gevraagd om een verbod op de vermeende praktijken van TikTok en straffen op te leggen voor elke overtreding.

Meer
Lees meer...