Fouad Ahidar zoekt nieuwe Brusselse coalitie met Vooruit en Groen

In Brussel blijft de regeringsvorming een complexe puzzel. Na het teruggeven van de opdracht door Elke Van den Brandt (Groen), is het nu aan Fouad Ahidar van Team Fouad Ahidar (TFA) om een Nederlandstalige meerderheid te smeden. Ahidar probeert een coalitie op poten te zetten met Vooruit en Groen, ondanks de spanningen en veto’s vanuit andere partijen.

Fouad Ahidar heeft een ambitieus plan om samen met zijn partij, Vooruit en Groen, een meerderheid te vormen in de Brusselse regering. Hoewel eerdere formateurs deze piste niet volgden, is Ahidar ervan overtuigd dat zijn voorstel kans van slagen heeft. Dinsdag had hij al een gesprek met Ans Persoons van Vooruit, waarbij de socialisten hun bereidheid uitten om “met iedereen te praten”. Volgens Persoons moeten partijen bereid zijn “over hun schaduw te stappen” om tot een oplossing te komen.

Ahidar bevestigde na het gesprek met Persoons dat Vooruit geen veto uitsprak tegen een samenwerking met hem of zijn partij TFA. “Er komt een tweede gesprek”, voegde hij toe, wat erop wijst dat de onderhandelingen nog lang niet voorbij zijn.

Groen moeilijker te overtuigen

Aanstaande donderdag heeft Ahidar een ontmoeting gepland met Elke Van den Brandt van Groen. Hoewel hij optimistisch is over de mogelijkheden, erkent hij dat het gesprek met Groen complexer zal zijn. De relatie tussen Groen en MR is de afgelopen tijd sterk verslechterd, vooral na kritiek van MR op de lage-emissiezone, een speerpunt van Groen in Brussel.

Hoewel Groen voorlopig geen officiële uitspraken deed, is duidelijk dat ze terughoudend zijn om opnieuw in zee te gaan met MR. Fouad Ahidar probeert Groen echter te overtuigen dat een samenwerking met TFA en Vooruit een haalbare oplossing is, zeker gezien de eerdere pogingen van Van den Brandt om een coalitie met vier partijen te vormen.

MR blijft dwarsliggen

Ondertussen blijft MR, onder leiding van David Leisterh, een samenwerking met Ahidar afwijzen. Leisterh riep Van den Brandt op om terug aan tafel te komen, maar gaf tegelijkertijd aan geen heil te zien in een coalitie met TFA. MR stuurt eerder aan op een samenwerking tussen Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA, zonder de betrokkenheid van Fouad Ahidar.

Meer
Lees meer...