Overstromingswaarschuwingen in Centraal-Europa: Meer dan 21 doden en duizenden geëvacueerd

De zware regenval in Centraal-Europa zorgt voor grootschalige overstromingen en noodmaatregelen in meerdere landen. Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Roemenië melden samen al meer dan 21 doden, terwijl duizenden mensen hun huizen moeten verlaten. De situatie is het ernstigst in Polen en Italië, waar waarschuwingen voor verdere overstromingen van kracht zijn.

De aanhoudende regenval heeft een rampzalige invloed op grote delen van Centraal-Europa. In Polen zijn duizenden inwoners geëvacueerd uit overstroomde gebieden, met name in het zuiden van het land. In steden als Glucholazy staan straten onder water en zijn bruggen ingestort door de kracht van de overstromingen. Dat meldt BBC.

Ondertussen heeft de storm, die de naam Boris heeft gekregen, ook Italië bereikt. Hier worden regio’s zoals Emilia-Romagna zwaar getroffen door wateroverlast. In steden als Pescara heeft de brandweer al honderden oproepen ontvangen vanwege overstromingen.

Duizenden soldaten ingezet in Polen

In het zuiden van Polen zijn meer dan 5.000 soldaten gemobiliseerd om de bevolking te helpen. De stad Nysa is grotendeels geëvacueerd, terwijl bewoners in andere delen van het land zich voorbereiden op verdere stijgingen van het waterpeil. De Poolse premier Donald Tusk heeft een maandelijkse noodtoestand uitgeroepen en waarschuwt voor meer problemen in de komende dagen.

Hoewel het water in sommige regio’s al begint te zakken, zijn de hulpdiensten nog altijd druk bezig om nieuwe overstromingen te voorkomen. In Tsjechië is de situatie eveneens kritiek, met zware overstromingen langs de grens met Polen en tienduizenden geëvacueerde inwoners.

Rivieren dreigen buiten hun oevers te treden

Naast Polen en Tsjechië bereiden ook Slowakije en Hongarije zich voor op grote overstromingen. In de hoofdsteden Bratislava en Boedapest is het leger ingeschakeld om dijken te versterken en dorpen te beschermen tegen het wassende water van de Donau. In Oostenrijk heeft de regering het scheepvaartverkeer op delen van de Donau stilgelegd vanwege het hoge waterpeil.

De rivier de Oder in Polen is inmiddels buiten haar oevers getreden en veroorzaakt grote problemen in steden als Ostrava. Lokale autoriteiten vrezen dat de situatie in de komende dagen nog verder zal verslechteren, aangezien meer regen wordt voorspeld.

Italië en Roemenië onder dreiging

In Italië blijft de regen aanhouden en zijn voor bijna 50 regio’s waarschuwingen uitgegeven voor mogelijke aardverschuivingen en overstromingen. De Italiaanse meteorologische dienst waarschuwt dat sommige gebieden in de komende dagen meer regen kunnen verwachten dan normaal in twee maanden valt. Ook in Roemenië blijft de situatie precair, vooral in de oostelijke Karpaten, waar extra regenval wordt voorspeld.

Klimaatverandering: een grotere dreiging?

Experts wijzen op de toenemende frequentie van dergelijke extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Terwijl de exacte invloed van opwarming op deze specifieke overstromingen nog wordt onderzocht, stellen wetenschappers vast dat een warmere atmosfeer meer vocht kan vasthouden, wat leidt tot zwaardere regenbuien en meer overstromingen.

Prof. Hannah Cloke van de Universiteit van Reading benadrukt dat de toename van extreme neerslag de komende jaren alleen maar zal toenemen als de wereldwijde temperaturen blijven stijgen. Dit zet druk op overheden om meer voorbereidingen te treffen voor toekomstige natuurrampen. Cloke: “De afgelopen weken zagen we hittegolven en droogtes, en nu zitten we midden in grootschalige overstromingen. Het weersysteem is in een stroomversnelling geraakt.”

Meer
Lees meer...