Nieuw bewijsmateriaal zou de broers Menendez na 35 jaar vrij kunnen krijgen

Er zou nieuw bewijsmateriaal opgedoken zijn in de zaak van de broers Erik en Lyle Menendez. De zaak is recent opnieuw onder de aandacht gekomen door de reeks Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story en de documentaire The Menendez Brothers, beiden te vinden op Netflix. Volgens de advocaat van de broers zou het gaan om bewijsmateriaal dat de twee kan vrij krijgen na 25 jaar in de gevangenis.

Dankzij Netflix kent iedereen nu het verhaal van Erik en Lyle Menendez. De broers vermoordden in 1989, op 18- en 21-jarige leeftijd, hun ouders met 16 schoten. Ze bekenden de moord al snel, maar beweren al jaren dat het ging om wettige zelfverdediging omdat ze al jaren psychologisch en seksueel mishandeld werden door hun ouders. De rechter oordeelde daar echter anders over, waardoor de twee momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.

Levenslang

De broers verdedigden zich elk op hun eigen rechtszaak door te zeggen dat ze fysiek, seksueel en emotioneel mishandeld werden door hun vader. Lyle vertelde daarbij dat hij misbruikt werd door zijn vader José vanaf hij zes jaar oud was en ook Erik verklaarde dat hij jarenlang verkracht werd door zijn vader. Hun moeder Kitty zou dan weer een alcoholverslaving hebben en de mishandeling van haar zonen gewoon laten gebeuren.

Op de avond van de moord zouden de broers een hevige discussie gehad hebben met hun ouders, waarbij ze gedreigd hadden “het grote familiegeheim” te delen. Daarop zouden hun ouders hen met de dood bedreigd hebben, waardoor ze geen andere optie hadden dan hun ouders te vermoorden.

De rechter oordeelde echter dat de broers schuldig waren aan moord in de eerste graad en het beramen van een moord, wat resulteerde in een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid op vroegtijdige vrijlating.

Nieuw bewijsmateriaal

Op het moment van de feiten was Lyle 21 jaar oud en Erik 18, ondertussen zijn ze 56 en 53. Ze blijven nog steeds hun onschuld volhouden en hopen nog altijd vrij te komen. Nieuw bewijsmateriaal zou hen daarbij kunnen helpen. Het gaat om twee documenten: een teruggevonden brief en een statement waarin een geheim uit de doeken wordt gedaan.

In de brief doet een van de broers zijn verhaal over het misbruik door zijn vader. De brief werd geschreven in het najaar van 1988, negen maanden voor de moord, en was gericht aan hun neef Andy Cano. Het ging om een handgeschreven brief die jarenlang vermist was. Andy Cano was ook een van de getuigen in de eerste rechtszaak van de broers, waarbij hij liet weten dat Erik hem over het misbruik vertelde toen hij 13 jaar oud was. In 2003 overleed Cano aan een overdosis. De brief zou in 2018 gevonden zijn toen zijn moeder toestemming gaf om een oude kast te doorzoeken. In de brief zou Erik onder andere schrijven dat hij in 1988 nog steeds misbruikt werd door zijn vader.

Het tweede bewijsstuk komt van Roy Rosselló, een lid van de boyband Menudo. Hij zou in een beëdigde verklaring zeggen dat hij in 1983 of 1984 gedrogeerd en verkracht werd door José Menendez. Op dat moment was José een muziekdirecteur bij zijn agentschap.

Uitspraak in november

De zaak zal op 29 november opnieuw voorkomen bij de rechtbank van Los Angeles, daarbij zal er beslist worden of er een nieuwe strafmaat of zelfs een vrijspraak komt. In dat laatste gevallen zullen ze meteen vrijgelaten worden. Het kan ook dat ze op een latere datum vrij zullen komen.

Daarnaast bestaat de kans ook dat de broers een nieuwe rechtszaak zullen krijgen en kan de zaak dus nog langer aanslepen. Of de rechter kan natuurlijk oordelen dat de straf ongewijzigd blijft, waardoor de broers nog steeds de rest van hun leven achter de tralies zullen doorbrengen.

De fictiereeks Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story en de documentaire The Menendez Brothers zijn nu te bekijken op Netflix. Bekijk hier ook onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Voor meer streamingnieuws kan je je inschrijven op onze wekelijkse streamingnieuwsbrief.

Meer
Lees meer...