Orkaan Milton treft Florida: Verwoesting, overstromingen en massale stroomuitval

Orkaan Milton heeft zware schade veroorzaakt in Florida. De storm, die als categorie 3 aan land kwam, heeft voor overstromingen, stroomstoringen en evacuaties gezorgd, waarbij miljoenen mensen zijn getroffen. De gouverneur waarschuwt voor nog meer slachtoffers.

Woensdagavond kwam orkaan Milton aan land in Florida, waarbij de storm voor enorme verwoesting zorgde. Siesta Key, nabij Sarasota, was het epicentrum van de inslag. Met windsnelheden van meer dan 160 km/u werd een groot deel van het zuidwesten van de staat getroffen. Hoewel Tampa Bay een voltreffer bespaarde bleef, stond St. Petersburg onder water na meer dan 40 centimeter regen in korte tijd.

De schade in het gebied is groot. Tropicana Field, de thuisbasis van de Tampa Bay Rays, liep aanzienlijke schade op nadat het koepeldak werd vernield door de storm. Meerdere bouwkranen stortten in door de kracht van de wind en in de stad St. Petersburg moest de watertoevoer worden afgesloten na een grote leidingbreuk.

Stroomstoringen en evacuaties

Meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven in Florida zitten zonder stroom door Milton, meldt poweroutage.us. De stroomuitval heeft voornamelijk het westen en midden van de staat getroffen. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, meldde dat 9.000 leden van de Nationale Garde en duizenden hulpverleners zijn ingezet om de getroffen gebieden te ondersteunen. “We zijn voorbereid, maar de omvang van de schade is groot en er is een reëel risico op slachtoffers”, zei DeSantis.

Naast de stroomuitval is het transport in het gebied ernstig verstoord. Luchtvaartmaatschappijen hebben bijna 2.000 vluchten geannuleerd en veel populaire toeristische bestemmingen zoals Walt Disney World en Universal Orlando zijn tijdelijk gesloten.

Overstromingen en tornado’s

De zware regenval en wind hebben het zuiden van Florida geteisterd, waar tornado’s schade hebben aangericht. In sommige gebieden werd zelfs tot 46 centimeter regen verwacht, wat zorgde voor wijdverspreide overstromingen. Vooral seniorengemeenschappen met stacaravans werden hard geraakt. Volgens de Florida Division of Emergency Management zijn er naar schatting 125 huizen compleet verwoest.

De sheriff heeft bevestigd dat er doden zijn gevallen door de storm, maar exacte aantallen blijven voorlopig onduidelijk. De autoriteiten roepen mensen op om binnen te blijven en te schuilen waar dat nog mogelijk is, aangezien de reddingsoperaties in sommige districten zijn opgeschort vanwege de veiligheid.

Inwoners bereiden zich voor op het ergste

In aanloop naar de storm werden verplichte evacuaties uitgevaardigd voor 15 districten in Florida, met een totale bevolking van 7,2 miljoen mensen. Veel inwoners hadden moeite om tijdig onderdak te vinden. Jackie Curnick, een inwoner van Sarasota, beschreef de evacuatie als een logistieke nachtmerrie: “Het is moeilijk om weg te komen, zeker met de geografische ligging van het schiereiland.”

Sommigen, zoals Christian Burke en zijn moeder, kozen ervoor om in hun huizen te blijven, ondanks de risico’s. “Ons huis is gebouwd om een categorie 5-storm te weerstaan, maar dat neemt niet weg dat de situatie zorgwekkend is”, zei Burke.

Meer
Lees meer...