Bart De Wever (N-VA) geeft optimistische update over federale formatie: “Teksten liggen klaar”

De gesprekken voor een nieuwe federale regering liggen tijdelijk stil. De partijen hebben besloten om de onderhandelingen pas na de gemeenteraadsverkiezingen te hervatten. Formateur Bart De Wever (N-VA) bevestigt echter dat alles klaarstaat voor een heropstart zodra de verkiezingen achter de rug zijn.

De federale formatiegesprekken tussen N-VA, cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés zijn op pauze gezet tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dit nieuws kwam nadat Bart De Wever op 23 september verslag uitbracht aan koning Filip. De formateur kreeg uitstel en benadrukte dat onderhandelen tijdens de campagneperiode bijzonder lastig is.

“De formateur bracht koning Filip verslag uit over zijn opdracht voor de vorming van een nieuwe regering. Hij zal opnieuw verslag uitbrengen aan de Koning op 17 oktober,” luidde de officiële mededeling. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leek het duidelijk dat de focus voorlopig daar zou liggen.

Europese druk en een nieuwe deadline

Hoewel de gesprekken tijdelijk stil liggen, blijft de druk van Europa voelbaar. België heeft van de Europese Commissie uitstel gekregen om een begroting voor 2025 en een meerjarenplan in te dienen. Die moeten tegen het einde van het jaar afgerond zijn.

De Wever benadrukt dat er haast is. “Als we de begroting van 2025 willen stemmen in het parlement, is november de natuurlijke deadline voor de federale formatie,” zei hij op Radio 1. De begroting is een cruciaal onderdeel van de onderhandelingen en zal een grote rol spelen in de voortzetting van de gesprekken.

Teksten klaar, knelpunten blijven

Ondanks de tijdelijke stop in de onderhandelingen, heeft De Wever zelf niet stilgezeten. “De formatieteksten zijn bijgewerkt. De lectuur van die teksten, dat is een amendementenslag. Die is nu gebeurd. Alle teksten liggen klaar voor die centrale tafel”, zegt De Wever.

Toch blijven er nog enkele moeilijke punten over. “Wat er nog tussen haakjes staat, zijn de knelpunten. Als er een wil is om een regering te maken, kan je daar doorheen vliegen.”

Politieke moed vereist

Hoewel De Wever optimistisch klinkt over de heropstart na de gemeenteraadsverkiezingen, verwacht hij dat de onderhandelingen nog pittig zullen zijn. De MR vond de vorige voorstellen van De Wever te links, terwijl Vooruit blij was met de toegevingen. De Wever voorziet vooral discussies rond sociaaleconomische hervormingen.

“Alles ligt klaar. Maar of het allemaal snel zal gaan, is een ander paar mouwen. Je zult verdomd veel politieke moed moeten hebben om die regering te maken. Want die zal weinig goed nieuws kunnen vertellen”, waarschuwde De Wever.

Meer
Lees meer...