Inwoners Canarische Eilanden protesteren tegen aanwezige toeristen


In het kort

  • Bewoners van zes Canarische Eilanden demonstreerden tegen de gevolgen van overtoerisme.
  • Demonstranten uitten hun bezorgdheid over uitgeputte hulpbronnen, milieuschade en stijgende huisvestingskosten.
  • De regering van de Canarische Eilanden heeft wetgeving voorgesteld om kortetermijnverhuur te reguleren.

Inwoners van de Canarische Eilanden in Spanje demonstreerden gelijktijdig op zes eilanden tegen de negatieve gevolgen van overtoerisme. Demonstranten verzamelden zich op populaire toeristische bestemmingen als Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote en El Hierro en scandeerden slogans als “Canarische Eilanden heeft een grens” en “Dit strand is van ons”. Dat meldt Reuters.

De demonstranten uitten hun bezorgdheid over het feit dat de toestroom van miljoenen toeristen per jaar essentiële hulpbronnen, waaronder water, uitput en schadelijk is voor het milieu. Ze beweren dat overtoerisme de huisvestingskosten opdrijft, waardoor de lokale bevolking uit hun gemeenschap wordt geprijsd. Volgens statistieken ontvingen de Canarische Eilanden 9,9 miljoen toeristen tussen januari en september, een stijging van 10,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Duurzaam toerisme

Demonstranten benadrukten de noodzaak van een herzien toerismemodel dat zowel bewoners als bezoekers ten goede komt en de natuurlijke schoonheid en het culturele erfgoed van de eilanden behoudt. Ze riepen op tot duurzame praktijken en verantwoord toerisme dat de lokale gemeenschappen respecteert en de impact op het milieu minimaliseert.

De regering van de Canarische Eilanden heeft op deze zorgen gereageerd door wetgeving voor te stellen die kortetermijnverhuur reguleert. Onder deze voorgestelde wet zouden nieuw gebouwde eigendommen niet meer mogen deelnemen aan de kortetermijnverhuurmarkt en bestaande eigenaren met een vergunning zouden vijf jaar de tijd krijgen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Deze eisen omvatten onder andere het verlenen van het recht aan buren om bezwaar te maken tegen verhuurvergunningen, met als doel de verdringing van lokale bewoners als gevolg van stijgende huisvestingskosten door toerisme te beperken.

Deze protesten echoën soortgelijke demonstraties die hebben plaatsgevonden in andere populaire Spaanse toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Mallorca en Malaga, wat wijst op een groeiende bezorgdheid over de negatieve gevolgen van ongecontroleerde groei van het toerisme.

Meer
Lees meer...