Alcon klaagt Tesla en Warner Bros. Discovery aan voor misbruik van Blade Runner 2049 IP


In het kort

  • Alcon Entertainment heeft een rechtszaak aangespannen tegen Tesla, zijn CEO Elon Musk en Warner Bros. Discovery wegens schending van het auteursrecht.
  • Het mediabedrijf beweert dat Tesla zonder zijn toestemming met behulp van AI scènes uit “Blade Runner 2049” heeft nagebootst bij de lancering van Tesla’s zelfrijdende Robotaxi. 
  • Alcon Entertainment beweert dat het expliciet elke associatie tussen “Blade Runner 2049” en Tesla of Musk heeft geweigerd vanwege zorgen over het gedrag van Musk in het openbaar.

Alcon Entertainment, het productiebedrijf achter “Blade Runner 2049”, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Tesla en zijn CEO Elon Musk, evenals tegen Warner Bros. Discovery. De rechtszaak beweert dat AI-gegenereerde beelden van scènes uit de film, gebruikt bij de lancering van Tesla’s zelfrijdende Robotaxi, inbreuk maken op het auteursrecht.

Alcon beweert dat het expliciet elke associatie heeft geweigerd tussen “Blade Runner 2049” en Tesla, Musk of aanverwante bedrijven vanwege zorgen over het gedrag van Musk in het openbaar, dat zij beschouwen als vluchtig, politiek geladen en af en toe grenzend aan haatzaaien. Het bedrijf beschuldigt Musk, Tesla en Warner Bros. Discovery van directe inbreuk op onder meer het auteursrecht. Alcon wil dat Tesla niet langer gebruikmaakt van AI-beelden die gebaseerd zijn op “Blade Runner 2049”. Voorts eist het bedrijf een niet nader gespecificeerde schadevergoeding.

Achtergrond van de vermeende verduistering

De rechtszaak benadrukt de significante financiële impact van dit vermeende misbruik, door te benadrukken dat Alcon gedurende tientallen jaren veel tijd en middelen heeft geïnvesteerd om het merk “Blade Runner 2049” te vestigen. Eerdere samenwerkingsverbanden tussen de film en automerken hebben aanzienlijke inkomsten gegenereerd.

Op 10 oktober 2024 onthulde Musk de volledig autonome Robotaxi van Tesla op het terrein van Warner Bros. Discovery in Burbank, Californië. Tijdens zijn presentatie liet Musk naar verluidt AI-gegenereerde beelden zien die scènes uit “Blade Runner 2049” nabootsten, waaronder een met een personage dat op Ryan Gosling leek en een ander met een iconisch futuristisch voertuig uit de film. De presentatie werd wereldwijd live uitgezonden en vervolgens op grote schaal online gedeeld.

Heeft Musk de beelden bewust gebruikt ondanks weigering Alcon? 

De rechtszaak van Alcon beweert dat Warner Bros. Discovery hen op 9 oktober benaderde met het verzoek om specifieke beelden en clips van “Blade Runner 2049” te mogen gebruiken voor Tesla’s evenement. Alcon Co-CEO’s Andrew Kosove en Broderick Johnson weigerden resoluut om in te gaan op het verzoek. Ondanks deze weigering ging Musk naar verluidt door met het gebruiken van beelden die opvallend veel leken op die uit “Blade Runner 2049” in zijn presentatie, wat Alcon deed geloven dat het een opzettelijke poging was om munt te slaan uit de populariteit van de film en het merkimago van Tesla te verbeteren.

Alcon stelt verder dat Musks gebruik van deze beelden mogelijk verwarrend kan zijn voor klanten die geassocieerd worden met “Blade Runner”, inclusief degenen die betrokken zijn bij partnerschappen voor de aankomende serie “Blade Runner 2099” voor Amazon Prime. Alcon voert ook gesprekken met andere automerken over mogelijke samenwerkingen voor “Blade Runner 2099”.

Musks controversiële publieke persoonlijkheid en mogelijke invloed op partnerschappen

De rechtszaak benadrukt Musks controversiële publieke persoonlijkheid en zijn geschiedenis van opruiende uitspraken. Alcon haalt daarbij een tweet van Musk aan waarbij hij een bericht van een antisemitische steunde. Dit incident leidde ertoe dat verschillende bedrijven hun advertenties op X (voorheen Twitter) opschortten en dat verschillende entiteiten, waaronder het Witte Huis, hem veroordeelden.

Meer
Lees meer...