Acteur Irrfan Khan (53), bekend van ‘Slumdog Millionaire’, ‘Life of Pi’ en ‘Jurassic World’, is overleden

De Indiase acteur Irrfan Khan is vandaag op 53-jarige leeftijd overleden. Khan begon zijn carrière in India, maar brak later ook internationaal door met rollen in kaskrakers zoals Slumdog Millionaire, The Amazing Spider-Man, Life of Pi en Jurassic World.

Irrfan Khan maakte in 2018 bekend dat er een neuro-endocriene tumor bij hem was vastgesteld. Bij deze zeldzame vorm van kanker worden in het lichaam te veel hormonen aangemaakt. De acteur onderging een intensieve behandeling in een ziekenhuis in Londen en leek aan de beterhand.

Gisteren moest Khan echter in Mumbai in zijn thuisland India met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis met een infectie aan zijn dikke darm. Daar is hij een dag later overleden. Khan laat een vrouw en twee kinderen achter. Vier dagen geleden stierf de moeder van de acteur ook al. Door de lockdown in India kon hij toen de begrafenis niet bijwonen.

Doorbraak met The Warrior

Irrfan Khan is geboren in de staat Rajasthan in het noorden van India. Toen was zijn naam nog Irfan, maar later zou hij “omdat het mooi klinkt” een extra ‘r’ toevoegen aan zijn naam. In 1984 verhuisde Khan naar New Delhi om er aan de National School of Drama te gaan studeren. Na zijn studies trok hij naar Mumbai om zijn acteercarrière te lanceren.

Die carrière beperkte zich lang tot rollen in Indiase televisieseries en minder succesvolle films. Pas in 2001 brak hij echt door toen de Brits-Indiase regisseur Asif Kapadia hem de hoofdrol gaf in The Warrior, een historische film die opgenomen was in de geboortestreek van Khan. The Warrior won meerdere internationale prijzen waaronder een BAFTA.

Bollywood en Hollywood

Zijn doorbraak in Bollywood kwam er in 2004 met de rol van Macbeth in de Indiase bewerking Maqbool. In datzelfde jaar won hij zijn eerste individuele filmprijs voor zijn rol als slechterik in Haasil. Een jaar later kreeg hij veel lof voor zijn hoofdrol in Rog.

Met zijn rol als politieagent in de succesvolle film Slumdog Millionaire uit 2008 brak Khan wereldwijd door. Samen met de rest van de cast kreeg hij voor die prestatie een Screen Actors Guild Award. Daarna volgden de grote rollen elkaar snel op voor Irrfan Khan.

In 2012 speelde hij in The Amazing Spider-Man en in Life of Pi. In 2015 kreeg hij een rol als parkuitbater in Jurrasic World. Irrfan Khan zal voor het laatste te zien zijn in Angrezi Medium, een Indiase film waarvan de opnames recent nog maar afgerond zijn.

Meer
Lees meer...