Belgische media zamelen 1,8 miljoen euro in voor Consortium 12-12

Op 6 maart werd er een grote actiedag georganiseerd door de Belgische media. Dit ten voordele van de slachtoffers na de aardbeving in Syrië en Turkije. In totaal heeft het 1,8 miljoen euro opgebracht. Dat maakten VRT, Play Media, Mediahuis, DPG Media en Consortium 12-12 bekend. De totaalbalans staat nu op 11,6 miljoen euro.

Begin februari beefde de aarde in Syrië en Turkije. Duizenden mensen zijn dakloos of hebben het niet gered. Daarom organiseerden VRT, DPG Media, Play Media en Mediahuis een solidariteitsactie waarvan de opbrengt integraal naar Consortium 12-12 ging. Dat zorgde ervoor dat het ingezamelde bedrag voor Syrië Turkije 12-12 steeg tot maar liefst 11,6 miljoen euro. En dat is nog maar een voorlopige stand.

Solidariteitsdag

De dag werd door de Franse en Nederlandse radio- en tv-media gedragen met het lied Peole help the people van Birdy. Het lied is drie keer tegelijk op de verschillende radiozenders uitgezonden en werd voor de gelegenheid gecoverd door een dertigtal Vlaamse artiesten. Dat is vanaf vandaag beschikbaar zijn op de streamingdiensten. Ook die opbrengst gaat integraal naar het Consortium 12-12.

Bron: Consortium 12-12

Het symboliseert de geest van solidariteit in België. De solidariteit met de slachtoffers komt van alle kanten: particulieren, bedrijven, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs, steden, gemeenten, provincies, regionale en federale overheden. De Belg is en blijft solidair, ondanks de moeilijke economische situatie. Komende dagen blijft het mogelijk om een gift te doen, tot 31 juli 2023.

Waar gaat het geld naartoe?

Ter plaatse verlenen de zeven humanitaire hulporganisaties van het consortium 12-12 (Caritas International, Médecins du Monde, Handicap International, Oxfam-België, Plan International Belgium, het Belgische Rode Kruis en UNICEF België) de meest dringende hulp aan de slachtoffers en de door de ramp getroffen personen. Ze zorgen voor onder andere drinkwater, gezondheidszorg, voedsel, therapeutische voeding, kleding en materiaal voor onderdak.

(Photo by OMAR HAJ KADOUR / AFP) (Photo by OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images)

Naast deze onmiddellijke hulp verlenen de organisaties van het Consortium ook meer structurele steun in de vorm van financiële hulp, psychosociale bijstand, noodonderwijs en zorg voor niet-begeleide kinderen en andere kwetsbare personen.

Meer
Lees meer...