Left Right
scrollTop top

‘Orange is the New Black’-actrice Laverne Cox slachtoffer van transfoob geweld


Laverne Cox Sophia Orange is the New Black
© Netflix

De Amerikaanse actrice Laverne Cox, die we natuurlijk kennen als Sophia uit Orange is the New Black heeft een openhartige video gedeeld op Instagram. Daarin vertelt ze over hoe zij, samen met een vriend, het slachtoffer werd van transfoob geweld.

Laverne Cox is een transvrouw. Ze heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken en spreekt er dan ook trots over. Maar deze keer deelt ze een moeilijker verhaal met haar fans.

Coronaproof wandeling

In een livevideo op Instagram deelde Laverne haar verhaal over hoe ze samen met een vriend het slachtoffer werd van transfoob geweld. “Het is land geleden dat ik live ben geweest en dit is een vreemde reden om live te gaan, maar ik moet dit delen. Er is iets gebeurd waardoor ik in shock en triggered ben.”

“Ik ben net gaan wandelen met een vriend met social distance en we droegen onze mondmaskers. We gingen naar Griffith Park hier in Los Angeles, waar ik nog nooit eerder was geweest.” Ze vertelt dat ze tijdens de wandeling naast haar mondmasker ook een kap droeg, om zo incognito mogelijk te zijn. Het was een gezellige wandeling, tot ze plots een man passeerden.

Transfoob

“De man vroeg ons heel agressief hoe laat het was. Wanneer mensen mij op straat aanspreken negeer ik ze meestal. Ik denk dat dat de New Yorker in mij is. Dus terwijl ik verder loop, kijkt mijn vriend op zijn horloge en vertelt hij hoe laat het is. Vervolgens vraagt de man: ‘Man of vrouw?’. Waarop mijn vriend antwoordt: ‘F*ck off‘ en verder begint te wandelen.” Daarna viel de man de vriend van Laverne aan. Op dat moment nam Laverne haar gsm om 911 te bellen, maar wanneer de man dat doorhad, maakte hij zich snel uit de voeten.

“Het gebeurde allemaal zo snel. De man vroeg hoe laat het was en plots is hij m’n vriend aan het slaan.” Laverne gaat verder over hoe dit niet de eerste keer is dat ze zoiets meemaakt. “Mijn vriend, die veel transgenders kent, vertelde dat hij dit nog nooit meegemaakt had. Maar ik wel. Ik heb al heel wat incidenten van geweld op straat meegemaakt. Meestal is het verbaal, daarom vind ik het zo moeilijk om te begrijpen dat het zo snel fysiek werd. Het was zo vreemd.” Ze benadrukt dat zij en haar vriend veilig zijn en dat haar vriend geen verwondingen opliep tijdens het gevecht.

“De wereld is niet veilig”

“Toen ik het voorval samen met m’n vriend aan het nabespreken was, beseften we dat het waarschijnlijk zijn bedoeling was dat ik zou antwoorden, zodat hij kon horen of ik een man of een vrouw was. Maar waarom zou dat ertoe doen? Waarom zou het ertoe doen of ik een man of een vrouw ben? Waarom gaat dit jou iets aan? De enige reden waarom deze man problemen zocht, was omdat ik een transgender ben in het openbaar. Dat is alles.”

En jammer genoeg is dit de realiteit voor veel transgenders. “Ik weet dit, dit is niets nieuws voor mij. Dit is mijn leven. Maar het blijft choquerend. Dit is nu al zoveel keer gebeurd. Ik ben al heel mijn leven transgender, ik ben al mijn hele leven gepest en aangevallen. Maar waarom moet je zo agressief zijn? De wereld is niet veilig. Ik wil daar niet veel aan denken, maar het is de waarheid. Het is niet veilig voor transgenders. Ik weet dit goed genoeg. Het is echt heel triest. We waren gewoon door het park aan wandelen.”

“Niet jullie fout”

“Het is niet goed om in angst te leven. Maar ik ben al altijd, zelfs voor de pandemie, voorzichtig over waar ik naartoe ga en wat ik doe. Ik ben altijd extra bewust omdat ik al een verleden heb met dit soort dingen. Het maakt niet uit of je nu Laverne Cox bent, wat dat ook mag betekenen. Als je trans bent, zal je zo’n dingen meemaken.” Het voorval katapulteerde Laverne ook meteen terug naar haar kindertijd. “Ik voelde me plots weer die elfjarige die achtervolgd wordt of de dertigjarige die geschopt wordt op straat. Maar het is nu 2020, ik ben thuis en ik ben veilig. Alles is oké, ik moet niet terugkeren naar die vroegere momenten in mijn leven waarop ik minder veilig was.”

Laverne twijfelde om haar verhaal openbaar te maken. Ze vreesde namelijk dat het triggerend zou zijn voor haar volgers die met hetzelfde kampen. Maar ze vond het toch belangrijk om haar fans één ding duidelijk te maken. “Ik wilde dit met jullie delen om aan te tonen dat wanneer er zoiets gebeurt, dit niet jouw schuld is. Er zijn in deze wereld mensen die je niet aanvaarden. Het was niet mijn schuld of die van mijn vriend dat dit gebeurd is. We hebben het recht om in het park te wandelen. Dus als je zoiets meemaakt, weet dan dat het niet jouw schuld is. Wees veilig en voorzichtig. Ik hou van jullie.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  681.250
 • Aantal
  doden
  20.554