Adobe Flash verdwijnt in 2020 en zal niet gemist worden

Technologiebedrijf Adobe zal in 2020 de stekker uit zijn browserplug-in Flash trekken. Flash wordt vooral gebruikt om video’s te bekijken en games te spelen in internetbrowsers zoals Internet Explorer. Maar op de meeste besturingssystemen werd de plug-in al lang geblokkeerd. Het gemis zal dus zeker niet groot zijn. 

Na berichten dat Paint zou verdwijnen, is de aankondiging over het einde van de browserplug-in Adobe Flash geen slecht nieuws. De plug-in werd vanaf 2010 door Apple geblokkeerd en daarna volgden in 2012 Android, Google, Firefox en Microsoft. De Flash plug-in zou een handig hulpmiddeltje zijn voor hackers en het internetgebruik enkel onnodig vertragen. Dat Flash dus nu verdwijnt is een goede zaak, maar maakt voor de meeste mensen weinig verschil.

Enkel nog in Internet Explorer

De plug-in wordt online onder andere gebruikt voor het bekijken van video’s en spelen van games. Maar je vindt hem vandaag enkel nog terug in Internet Explorer. Steve Jobs was de eerste die kritiek gaf over Flash. Hij weerde de plug-in van zijn Apple-telefoons en computers in 2010. In een open brief vertelde Jobs dat hij de plug-in niet ‘open’ genoeg vond, teveel stroom verbruikt en onhandig is op telefoons. Het alternatieve HTML5 werkt sneller en kan evenveel als Flash. Twee jaar later volgde Android. Naast Safari, blokkeert ook Google Chrome de plug-in. Wanneer je een website bezoekt die niet met een andere plug-in bekeken kan worden, zal je zelf Flash moeten downloaden. Firefox begon Flash-elementen in 2016 te blokkeren. Internet Explorer, de laatste populaire browser die automatisch Flash-content afspeelt, zal vanaf 2019 Flash niet meer beschikbaar maken.

Maar hackers blijven

Sinds 2010 al investeerde Adobe meer in HTML5 dan in Flash. Nu beweren ze dat Flash beëindigd wordt omwille van veroudering. De definitieve eindstreep ligt in 2020 en Adobe zal tot dan nog ondersteuning blijven bieden om de overgang van Adobe Flash naar andere plug-ins te vergemakkelijken. Zo zullen een groot aantal Facebook-spelletjes moeten worden omgeschakeld om te blijven werken.

De voornaamste reden dat zoveel besturingssystemen Flash weren, is veiligheid. Hackers konden heel gemakkelijk via Flash schadelijke bestanden naar computers uploaden, zeker wanneer ze op de achtergrond draaien zonder dat de surfer toestemming moet geven. Zoals bijvoorbeeld in Internet Explorer. Met de verdwijning van Flash, verdwijnen natuurlijk niet de hackers. Zij zullen zo snel mogelijk op zoek gaan naar andere plug-ins die hetzelfde werken als Flash. Vooral extensies van derde partijen en plug-ins in Google Chrome worden vaak gebruikt om te hacken.

Fans had Flash niet echt, dus waren de reacties in tegenstelling tot bij het verlies van ‘Paint’ wel positief.

Meer
Lees meer...