Left Right
scrollTop top

Airbnb maakt einde aan partyhuizen na dodelijke schietpartij op Halloween


© Pixabay

Op Halloween vond in Orinda in de Amerikaanse staat Californië een schietpartij plaats op een feestje. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Omdat het incident plaatsvond in een Airbnb neemt het bedrijf nu stappen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.

Airbnb is een populaire manier om onderdak te vinden op locatie. Als je op reis gaat, is het vaak goedkoper (en handiger) om een kamer of een hele woning te huren bij particulieren via de app. Maar niet iedereen gebruikt de app om een slaapplaats te huren. Sommigen gebruiken het om een grotere locatie te vinden voor hun feestjes, al zal daar nu waarschijnlijk een einde aan komen.

Schietpartij op Halloween

Op Halloween hadden een aantal Amerikaanse vrienden een Airbnb in Orinda, Californië gehuurd om daar een feestje te organiseren. Er waren zo’n 100 mensen uitgenodigd op de Halloween-party, maar het feestje nam een onverwachte wending.

Rond kwart voor elf ’s avonds werden er verschillende schoten gelost in het gehuurde huis. Drie personen overleden ter plaatse, twee anderen stierven in het ziekenhuis. Nog een aantal andere aanwezigen raakten gewond.

Airbnb

Meteen werd ook gekeken in de richting van Airbnb. Het is namelijk niet de eerste keer dat het huis in kwestie gehuurd wordt voor een feestje. De buren klaagden in de periode voor de schietpartij al regelmatig over geluidsoverlast vanuit de woning die meestal verhuurd is via Airbnb.

Het feit dat er zoveel feestjes gehouden worden in de Airbnb is opmerkelijk. Want bij de advertentie van de woning wordt duidelijk aangegeven dat feestjes geven in de woning strikt verboden is. Daarnaast is er ook een verbod op geluidsoverlast tussen 10 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens. Volgens de verhuurder werd de woning overigens gehuurd voor een “familiereünie met 12 personen”. Die familiereünie werd dus uiteindelijk een feestje met zo’n 100 aanwezigen.

Reactie Airbnb

Aangezien het niet de eerste keer is dat een dergelijk incident gebeurt in een Airbnb. Zo werd eerder deze maand nog een feestje stopgezet waarop maar liefst 400 mensen aanwezig waren. Daarom heeft Airbnb nu beslist om in te grijpen.

In een reeks tweets laat Airbnb-CEO Brian Chesky weten hoe hij dat zal aanpakken. In de eerste plaats zal hij zo zorgen voor strengere screenings bij reservaties met een verhoogd risico. Daar heeft Airbnb een speciale technologie voor, die ze nu dus verder zullen uitbreiden. Daarnaast zullen ze ook een nieuw team oprichten dat zich specifiek zal richten op “partyhuizen”. Wanneer ze doorhebben, door bijvoorbeeld klachten van de buren, dat een huis vaak verhuurd wordt voor feestjes, zal dit extra controle krijgen.

Verder zal Airbnb ook strenger optreden tegen mensen die de regels overtreden. Daarbij zullen ze ook niet langer aarzelen om overtreders van hun platform te verwijderen. Op die manier wil Airbnb een einde maken aan feestjes in hun panden. Maar of dat ook echt mensen zal tegenhouden, valt nog af te wachten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396