American Football-teams uit NFL op één jaar tijd gemiddeld 28 procent meer waard na recordverkoop van Denver Broncos

De toonaangevende website Forbes heeft de waarde van alle 32 Amerikaanse ploegen uit de NFL, de belangrijkste American Football-competitie ter wereld, een update gegeven. Uit die nieuwe ranglijst blijkt dat NFL-teams gemiddeld 4,47 miljard dollar waard zijn. Dat is maar liefst 28 procent meer dan amper één jaar geleden.

Hoewel American Football bij ons meestal enkel tijdens de Super Bowl eens ter sprake komt, is de NFL in de Verenigde Staten nog steeds de grootste sportcompetitie. De NFL genereert jaarlijks dan ook een omzet tussen de 12 en de 15 miljard dollar. Ter vergelijking: de meest lucratieve Europese voetbalcompetitie – de Premier League – moet het ongeveer met één derde daarvan doen. Ook de NHL, NBL en NBA moeten het met veel minder doen.

Hoewel het basketbal van de NBA gemiddeld een iets jonger publiek aanspreekt, ziet het er voor het American Football in de (nabije) toekomst ook nog steeds zeer rooskleurig uit. Jaarlijks nemen de inkomsten van de clubs namelijk toe en maken teameigenaars grote winsten.

Rob Walton

Toch namen miljardairs, bij een van de zeldzame gelegenheden om een NFL-team te kopen, nooit heel grote risico’s. Om verschillende ploegen met elkaar te kunnen vergelijken gebruikt Forbes de zogenaamde enterprise-value-to-revenue multiple. Dat is de verhouding tussen de jaarlijkse omzet die een club draait en hoeveel dat team waard is. Bij de laatste twee verkochte NFL-teams – in 2014 en 2018 – betaalden de eigenaars zo’n 5,7 keer de omzet die de club draaide. Dat is op zich best weinig, zeker in vergelijking met de meest recent verkochte NBA-teams waarvoor gemiddeld tot 10 keer de jaarlijkse revenue is betaald om de basketclub over te nemen.

De 77-jarige Walmart-erfgenaam Rob Walton heeft deze zomer die regels ook in de NFL echter helemaal omgegooid. Zo ging hij heel ver om de Denver Broncos te kopen en betaalde hij – samen met een groep andere investeerders – maar liefst 4,65 miljard dollar. Dat is goed voor 8,8 keer de jaarlijkse omzet van de Broncos. Met een geschat vermogen van zo’n 60 miljard dollar zal Walton er alvast niets voor moeten laten, maar het kan wel grote gevolgen hebben voor de American Football-competitie.

Alle 32 NFL-teams in waarde gestegen

Die nieuwe trend deed Forbes beseffen dat het zijn ranking met validaties van de 32 NFL-team uit 2021 dringend moest herzien. Uit die nieuwe ranking blijkt dat alle teams stuk voor stuk in waarde zijn gestegen het afgelopen jaar, van minimum +15 procent tot zelfs +49 en +50 procent voor de Las Vegas Raiders en de Buffalo Bills.

Dat de waarde van NFL-clubs zo massaal is gestegen afgelopen jaar, komt uiteraard niet enkel doordat één miljardair bereid was meer te betalen voor een club dan wat de gewoonte was. American Football-teams slagen er de laatste jaren ook gewoon steeds beter in om extra bronnen aan inkomsten aan te spreken.

Dallas Cowboys meest waardevolle club

De nieuwe ranking van Forbes maakt de Dallas Cowboys nog meer dan ooit het meest waardevolle sportteam ter wereld. Die positie bemachtigde het rond 2015 door onder andere de New England Patriots, de ploeg die quarterback Tom Brady groot maakte, het iconische baseballteam de New York Yankees, NBA-ploegen de New York Knicks en Los Angeles Lakers en de voetbalclubs Real Madrid en FC Barcelona voorbij te steken. Forbes schat de waarde van de Dallas Cowboys op dit moment op 8 miljard dollar.

Meer
Lees meer...