Amerikaanse drone-aanval bedoeld voor IS doodt 30 boeren in Afghanistan

epa: Amerikaanse drone-aanval bedoeld voor doodt 30 boeren in Afghanistan

Zo’n 30 boeren zijn omgekomen in het oosten van Afghanistan door Amerikaanse drone-aanvallen die bedoeld waren voor IS-strijders. Bovendien raakten zo’n 40 Afghaanse burgers gewond. Volgens de Verenigde Naties werden in de eerste helft van 2019 meer burgers gedood door pro-regeringstroepen – gesteund door Washington – dan door rebellen.

De slachtoffers zouden rond een vuur gezeten hebben na het afronden van hun werkdag. De aanval “was bedoeld om strijders van de Islamitische Staat aan te vallen, maar heeft per ongeluk burgers geraakt”, zei politiewoordvoerder Mubarez Atal. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

“We kwamen uit verschillende provincies omdat het oogsttijd is”, zegt één van de gewonde slachtoffers aan de pers. “Wij zijn ’s avonds laat begonnen en zijn doorgegaan tot in de vroege ochtend. We lagen in onze tenten toen de drone-aanvallen begonnen.”

epa: Amerikaanse drone-aanval bedoeld voor doodt 30 boeren in Afghanistan

14.000 Amerikaanse soldaten, 2.000 IS-strijders

Inwoners van de provincie Nangarhar eisen excuses en financiële compensaties van de Amerikaanse overheid. Tot nu toe heeft het Afghaanse Ministerie van Defensie nog niet gereageerd op het voorval.

In Afghanistan zijn nog steeds zo’n 14.000 Amerikaanse soldaten gevestigd. Ze trainen en adviseren het Afghaanse leger. IS is sinds 2014 actief in Afghanistan en voert in het oosten en noorden van het land aanvallen uit op de Afghaanse regering, de Amerikaanse troepen en de Taliban. Het Amerikaanse leger schat dat er zo’n 2.000 IS-strijders actief zijn in het land.

Volgens de Verenigde Naties werden in de eerste helft van 2019 meer burgers gedood door pro-regeringstroepen dan door rebellen. Dat komt voornamelijk door Afghaanse en Amerikaanse luchtaanvallen.

epa: Amerikaanse drone-aanval bedoeld voor doodt 30 boeren in Afghanistan

Gesponsorde artikelen