Anderlecht verrast en wordt verkocht aan Marc Coucke

Anderlecht verrast en wordt verkocht aan Marc Coucke

Na een hele dag onderhandelen heeft voetbalploeg RSC Anderlecht eindelijk een nieuwe eigenaar. Marc Coucke neemt de recordkampioen over. De voorbije maanden vielen veel namen te horen als kandidaat-overnemers, maar de deal met Marc Coucke komt toch aan als een verrassing. Vrijdag houdt de club een persconferentie met meer uitleg.

Sportief gaat het RSC Anderlecht na de 5-0 pandoering op het veld van grote concurrent Club Brugge niet voor de wind. Een van de oorzaken daarvan werd gezocht bij de woelige bestuurlijke situatie van de club, die al een tijdje in de etalage staat.

Maar aan die twijfel is nu een einde gekomen, want de club heeft vandaag bekendgemaakt dat het alleen nog zal onderhandelen met Marc Coucke. Anderlecht wil nog voor het einde van het jaar de onderhandelingen met de voormalige topman van Omega Pharma afronden.

“De Raad van Bestuur heeft alle ontvangen biedingen grondig bestudeerd. Na dit onderzoek heeft de RVB unaniem besloten om exclusieve onderhandelingen te voeren met de heer Marc Coucke”, schrijft Anderlecht in een persbericht.

Wat met KV Oostende?

Roger Vanden Stock toont zich tevreden met de keuze voor Marc Coucke. De zakenman, die op dit moment ook nog ook eigenaar is van KV Oostende, zou 70 procent van de aandelen van de club overnemen. De rest blijft in handen van een deel van de huidige aandeelhouders.

Er is niet bekend gemaakt hoeveel Coucke betaalt voor de aandelen van Anderlecht. Ook wat hij zal doen met KV Oostende is nog niet geweten. Het is in België namelijk verboden om eigenaar te zijn van twee clubs uit eerste klasse. Op Twitter liet Coucke al weten dat hij de club in goede handen zal doorgeven.

Morgen om 15 uur houden Anderlecht en Marc Coucke een persconferentie met meer uitleg.

“Mensen die het goed voor hebben met de club”

“Ik heb op tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat RSCA terechtkwam in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden”, reageert Vanden Stock

“Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven. Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin RSC Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa”, gaat hij verder.

“De nieuwe meerderheid/eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en – zeker niet onbelangrijk – zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laten het beste verhopen”, besluit Roger Vanden Stock

VRT

Snelle verkoop

Het was een publiek geheim dat de familie Vanden Stock het plan had om voetbalclub Anderlecht van de hand te doen. Maar toch kwam het als een donderslag bij heldere hemel toen midden november bekend raakte dat de club ook al echte onderhandelingen aan het voeren was over een mogelijke overname.

De reden waarom de huidige aandeelhouders van Anderlecht zo snel wilden verkopen, is nochtans heel logisch. Op 1 januari 2018 treedt er namelijk een nieuwe wet in waardoor kleine aandeelhouders een vele hogere meerwaardebelasting zouden moeten betalen. Bovendien heeft Anderlecht ook dringend geld nodig.

Aanvankelijk twee pistes

Initieel waren er twee grote pistes. Met het duo van Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens, de man achter bouwpromotor Ghelamco en eigenaar van eersteklasseclub Antwerp, was een belangrijke Vlaamse optie. Aan de andere kant waren er de vele roebels van de Oezbeeks-Russische zakenman Alisher Usmanov, die ook al aandeelhouder is van de Britse topclub Arsenal.

Al raakte niet veel later bekend dat die slechts als introductie- en tussenpersoon diende voor een derde, onbekende partij. De naam van Patokh Chodiev, bekend van de Kazachgate-affaire, circuleerde, maar dat werd nooit bevestigd.

Vlaams duo splitst

Anderlecht wou de overname nog dit jaar rond hebben, en dus begon de tijd te dringen. Kandidaat-kopers kregen tot 19 december de tijd om een bod in te dienen. De Oezbeeks-Russische connectie liet niets meer van zich horen en dus was toen al duidelijk dat Anderlecht in Belgische handen zou blijven.

Maar ook bij de Belgische kandidaten was er een grote verrassing. Het duo Vandenhaute-Gheysens splitste en bracht apart een bod uit. Als sinds oktober zouden de twee niet meer overeenkomen.

VRT

Gheysens stuurt zijn kinderen uit

Gheysens deed zijn bod bij monde van zijn kinderen Michael (35), Simon (34) en Marie-Julie (23), aangezien hij als eigenaar van Antwerp zich niet in een tweede club mag inkopen. De baas van bouwpromotor Ghelamco wou graag Anderlecht kopen om er een nieuw stadion te bouwen.

Om Anderlecht toch te overtuigen rekende hij op Luciano D’Onofrio. Die heeft als persoonlijke vriend van Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock goede contacten bij Anderlecht, maar dat mocht dus niet baten.

Paul Gheysens heeft ondertussen al Marc Coucke gefeliciteerd: “We feliciteren de nieuwe eigenaar en kijken uit naar het opbouwen van een constructieve relatie. De overname biedt een aanzienlijke opportuniteit om het stadiondossier een nieuwe boost te geven.”

‘Vrienden en fans van Anderlecht’

Maar ook Wouter Vandenhaute gooide, op het laatste nippertje, nog zijn naam in de hoed. Onder de naam ‘vrienden en fans van Anderlecht’ bracht hij een aantal Belgische investeerders samen. Zij hadden 45 miljoen euro veil om 60 procent van de aandelen in handen te krijgen.

Een van de bekendste namen in de groep rond Vandenhaute was Johnny Thijs, gewezen topman van AB Inbev. Op die manier had hij een link met Alexandre Van Damme, die de grootste aandeelhouder is bij de bierreus. Maar ook Vandenhaute greep naast de club.
VRT

Verrassing Coucke

Rond 14 uur dook dan voor het eerst de naam van Marc Coucke op. Michael Verschueren zou zich kandidaat hebben gesteld als overnemer. Hij is de zoon van Michel Verschueren, die tussen 1981 en 2003 manager was van RSC Anderlecht, en bezit zelf 10 procent van de aandelen. Vorig jaar werd hij verkozen tot strategisch bestuurslid van de UEFA Club Competitions SA, de organisatie die de belangen van clubs uit Europese competities vertegenwoordigt.

Verschueren zou bij zijn kandidatuur gerekend hebben op Jan Peeters, die samen met studiegenoot Marc Coucke Omega Pharma oprichtte en er van 2003 tot 2005 zelfs CEO was. Maar uiteindelijk bleek het dus Marc Coucke zelf te zijn die een bod heeft uitgebracht op Anderlecht. Michael Verschueren is volgens Sporza wel bij de deal betrokken.

“KVO blijft een Weireldploegsje

Coucke reageerde al (deels) op de overname in een statement op de site van KV Oostende. “KV Oostende is de club van mijn hart. Ik ben er sinds mijn vijfde al supporter en dat zal uiteraard altijd zo blijven. De komende dagen zullen we zowel met RSC Anderlecht als met KV Oostende de nieuwe toekomstplannen uitrollen”, staat er te lezen. “KVO zal ook de komende jaren een Weireldploegsje blijven, daar zal het sterke team dat ik daar heb uitgebouwd over waken.”

En nu?

Hoewel er nu een beslissing is gevallen over de verkoop van RSC Anderlecht is de overname daarmee nog niet afgerond. Eerst volgt nog een juridische procedure om alles officieel te maken en de nieuwe aandelenstructuur te bekijken.

Marc Coucke zou dus 70 procent van de aandelen krijgen, maar hoe de overige 30 verdeeld zullen worden, valt nog af te wachten. Daarna moet gekeken worden wat er zal gebeuren met het dagelijkse bestuur van de club. Het voorzittersmandaat van Roger Vanden Stock loopt nog tot 2021. Of hij die tijd zal uitdoen, is niet geweten.

Gesponsorde artikelen