Anouk wou opnieuw voor Nederland naar Eurovisiesongfestival, maar selectiecommissie wou geen garanties geven

Wie Nederland zal vertegenwoordigen op het volgende Eurovisiesongfestival is nog niet duidelijk, al weten we nu wel dat het niet Anouk zal zijn. De zangeres had nochtans zelf zin in een tweede deelname, maar kreeg van de Nederlandse selectiecommissie geen zekerheid en wou daarvoor haar geplande album niet uitstellen.

Nederland en het Eurovisiesongfestival … soms is het een zeer geslaagd huwelijk, maar vaak helemaal niet. Deze eeuw eindigde het land drie keer in de top tien. Uiteraard was er in 2019 de overwinning voor Arcade van Duncan Laurence. Daarnaast was Calm after the storm van The Common Linnets in 2014 goed voor een tweede plaats. Toch slot eindigde Anouk met Birds in 2013 als negende. Zij was toen de eerste Nederlandse inzending in negen jaar tijd die de finale wist te behalen.

‘Deena & Jim’

Anouk overwoog om elf jaar na haar eerste deelname in 2024 een nieuwe poging te wagen. Ze legt op dit moment de laatste hand aan haar nieuwe plaat ‘Deena & Jim’ en wou met een nummer daarvan naar het Eurovisiesongfestival gaan. “Ik heb het aan de selectiecommissie voorgesteld. Ik vind deze plaat zo te gek en zo groots. Ik was niet van plan het Songfestival ooit nog een keer te doen, maar met deze muziek wilde ik het wel”, legt Anouk uit aan Nu.nl.

De Nederlandse selectiecommissie stond niet weigerachtig tegenover Anouk, maar wilde haar niet voortrekken op andere kandidaten. “Ze hebben dit jaar heel veel inzendingen ontvangen en ik kan natuurlijk niet achterlangs. Dat begrijp ik ook wel. De beslissing zou pas ergens in december vallen”, legt de zangeres uit.

Daarom kon Anouk niet wachten. Haar nieuwe plaat komt namelijk uit op 3 november. Zonder garanties dat ze ook effectief naar het Songfestival mag gaan, is het uitstellen van die release niet realistisch. Bovendien wordt het Nederlandse nummer meestal maar ergens in maart bekendgemaakt, veel later dus dan Anouk van plan is met haar nieuwe muziek.

Meer
Lees meer...