Anouk onder vuur na transfobe post op Instagram Threads

De Nederlandse zangeres Anouk (48) heeft vanmorgen een opmerkelijk bericht geplaatst op Instagram Threads. De zangeres deelde een foto van haar toiletpot tijdens haar menstruatie, waarbij ze liet weten dat dat is wat je een vrouw maakt en niet “je penis afhakken”. Met de post ontkent ze dus dat transvrouwen vrouwen zijn en dat transmannen mannen zijn. Wat met veel kritiek onthaald wordt.

In Nederland is er heel wat te doen rond een post van zangeres Anouk op Threads. Zij beweerde daar namelijk dat enkel vrouwen die menstrueren vrouwen zijn. Waarmee ze eigenlijk wil zeggen dat transvrouwen geen vrouwen zijn en transmannen geen mannen. De post werd meteen op kritiek onthaald, zowel bij fans als bij bekende Nederlanders.

“Ben ik nu gecanceld?”

Anouk deelde de post vanmorgen op Threads. Het gaat om een foto van haar toilet, met enkele bebloede stukken wc-papier. Bij de post schreef de zangeres. “Je penis afhakken, maakt van jou geen vrouw. Maar dit wel.” Anouk wist ook duidelijk dat de post voor controverse zou zorgen want ze schreef er ook nog bij: “Ben ik nu gecanceld?”.

Het duurde inderdaad niet lang voor de transfobe post opgepikt werd en de zangeres heel wat kritiek kreeg. Deze kritiek kwam zowel van fans die teleurgesteld waren in de zangeres, maar ook transpersonen die gekwetst waren door de woorden van de zangeres. Velen zien in de post ook niet meer dan een schreeuw om aandacht.

Bericht van @anouk
Bekijken op Threads

Nikkie Tutorials

Ook uit bekende hoek kwam er kritiek op de post. Nikkie Tutorials, die zelf transvrouw is, reageerde zo al op het bericht van Anouk. Zij deelde een screenshot van de Thread op haar Instagram Story met de boodschap: “Eén van de meest down-to-earth en gerespecteerde muzikanten van Nederland die een schaamteloze terf (trans-exclusionary radical feminist, red.) en transfoob blijkt te zijn stond niet op mijn bingokaart voor 2024. We zijn een minderheid die niets meer wil dan aanvaard worden. Laat ons fucking met rust.” In een tweede post besluit ze met de korte maar duidelijke boodschap: “Period.”.

Nikkie over anouk
Instagram nikkietutorials
Meer
Lees meer...