Apple bezwijkt onder de druk: de iPhone zal in 2024 RCS adopteren. Wat maakt dit zo’n belangrijk keerpunt?

Verrassing, na jaren van sterke oppositie zal Apple binnenkort RCS ondersteunen. Een overwinning voor Google, maar op een bepaalde manier ook voor de Europese Unie. Maar wat betekent dit precies? Zal iMessage verdwijnen?

In het nieuws: de iPhone zet in 2024 een stap richting Android.

 • Volgend jaar zal Apple de nieuwe standaard voor mobiele berichtenuitwisseling adopteren, die al lang op Android wordt gebruikt: de RCS – Rich Communication Services.
 • Dat lijkt misschien niets bijzonders, maar deze beslissing is een echte verrassing en betekent een revolutie voor de wereld van smartphones.
 • Sinds de komst van deze standaard heeft Apple zijn eigen model, iMessage, steeds naar voren geschoven. Een equivalent van RCS, maar exclusief voor de iPhone.
  • Exclusief, tot voor kort, want op dezelfde dag als de aankondiging van Apple beweerde het merk Nothing dat het gelukt was om deze scheiding te omzeilen.

“Later volgend jaar zullen we ondersteuning toevoegen voor het universele RCS-profiel, de standaard zoals momenteel gepubliceerd door de GSM Association. Wij geloven dat RCS een betere interoperabiliteitservaring zal bieden dan sms of MMS. Het zal naast iMessage werken, dat de beste en meest veilige berichtenervaring zal blijven voor Apple-gebruikers.”
Liet het bedrijf weten aan verschillende Amerikaanse media.

De details: de adoptie van RCS op de iPhone zal ruim voor de lancering van iOS 18 plaatsvinden.

Google, maar vooral de EU?

Het is moeilijk voor te stellen dat Apple plotseling van gedachten is veranderd, aangezien het bedrijf altijd tegen deze adoptie was. Wellicht heeft de verandering van toon van Google om druk uit te oefenen op het bedrijf uit Cupertino vruchten afgeworpen.

 • Tot voor kort maakte Google enkel humoristische campagnes om Apple van gedachten te laten veranderen.
 • Door de voordelen van RCS op een humoristische toon te presenteren, hoopte het Apple-fans te overtuigen om hun idool te vragen zijn standpunt te herzien.
  • Verschillende grote namen in de sector hebben zich ook aangesloten bij Google om druk uit te oefenen op de techgigant.
 • Maar eerder deze maand heeft Google geprofiteerd van de aandacht die de EU besteedt aan iMessage door samen te werken met belangrijke Europese telecommunicatiebedrijven en te eisen dat Apple wordt gedwongen zijn berichtenapplicatie open te stellen.
 • De dreiging van de Digital Markets Act (DMA) van de EU, en specifiek de verplichting om iMessage compatibel te maken met andere berichten-apps zoals WhatsApp en Messenger, heeft zeker een rol gespeeld in deze beslissing.

Maar toch: toevallige timing (of niet), Apple heeft zijn aankondiging gedaan op de laatste dag om in beroep te gaan tegen de vermelding op de DMA-lijst.

 • Is de adoptie van RCS uiteindelijk niet alleen maar een bescherming voor de iPhone, en met name voor iMessage? Dat is zeer waarschijnlijk.
 • Op deze manier probeert Apple zeker aan te tonen dat zijn applicatie al voldoet aan de Europese normen en daarom niet gereguleerd hoeft te worden.
 • Zelfs als iMessage uiteindelijk niet wordt opengesteld voor andere platforms, zullen de traditionele sms’jes die de Apple-berichtenapp tot nu toe ontving – en die in het groen werden weergegeven – simpelweg worden vervangen door de nieuwe standaard.

Genoteerd: de inwerkingtreding van de DMA staat gepland voor 6 maart 2024. Op die datum moet Apple verschillende belangrijke wijzigingen doorvoeren – waaronder het einde van de beperking van de App Store. Het is mogelijk dat de adoptie van RCS op dat moment zal plaatsvinden. Apple wacht dus niet op iOS 18, aangezien de release van grote iPhone-updates in september plaatsvindt.

Het einde van de sms is in zicht

RCS werd In 2019 geïntroduceerd op Android en is al die tijd aangekondigd als de grote vervanger van sms. De nieuwe standaard biedt namelijk verschillende voordelen die eigenlijk lijken op die van berichten-apps zoals WhatsApp en Messenger. Het is ook gebaseerd op internet – wifi of mobiele data – in plaats van op het mobiele netwerk, en het biedt:

 • Het creëren van groepschats.
 • Het verzenden van grote bestanden, inclusief foto’s en video’s in HD.
 • Ontvangstbevestigingen.
 • Zien wanneer iemand aan het typen is.
 • Het delen van realtime locaties.

En sinds kort, het versleutelen van berichten. Functionaliteiten waar zowel Android- als iOS-gebruikers nu samen van kunnen profiteren. Tot nu toe konden iPhone-gebruikers er alleen van profiteren met elkaar, via iMessage. Android-gebruikers werden buitengesloten.

Meer
Lees meer...