Apple stuurt massale waarschuwing uit naar iPhone-gebruikers over gevaarlijke spywareaanval

Heel wat iPhone-gebruikers zijn mogelijk het slachtoffer geworden van een gerichte spywareaanval. Apple stuurde daarvoor woensdag speciaal een belangrijke waarschuwingsboodschap naar gebruikers uit maar liefst 91 landen.

In het nieuws: Woensdag 10 april om 21 uur Belgische tijd stuurde Apple een waarschuwing uit naar heel wat gebruikers. “Apple heeft ontdekt dat u het doelwit bent van een spywareaanval van criminelen die op afstand proberen de iPhone over te nemen die is gekoppeld aan uw Apple-ID -xxx-“, valt in die waarschuwing te lezen volgens de website TechCrunch.

  • “Deze aanval is waarschijnlijk specifiek op jou gericht vanwege wie je bent of wat je doet. Hoewel het nooit mogelijk is om absolute zekerheid te krijgen bij het detecteren van dergelijke aanvallen, heeft Apple groot vertrouwen in deze waarschuwing: neem deze alstublieft serieus”, voegde Apple eraan toe in de tekst.
  • Het is momenteel niet duidelijk over welk soort aanval het precies gaat, hoeveel mensen erdoor getroffen zijn en wie erachter zit. “We kunnen niet meer informatie geven over de reden waarom we u deze melding hebben gestuurd, omdat dit spywareaanvallers kan helpen hun gedrag aan te passen om detectie in de toekomst te omzeilen”, klinkt het.

Spywareaanvallen

Apple stuurt meerdere keren per jaar dergelijke waarschuwing uit en heeft dat sinds 2021 al gedaan naar gebruikers uit meer dan 150 landen. Dat blijkt uit officiële gegevens.

  • In oktober 2023 stuurde Apple een grote waarschuwing naar heel wat journalisten en politici in India. Amnesty International wist daarover later te melden dat het ging om een gerichte aanval met de spyware Pegasus van het Israëlische bedrijf NSO Group. Apple omschreef die aanvallers toen aanvankelijk als “door de staat gesponsord”, maar paste die verwoording later aan.

Verkiezingen: De beveiliging van Apple rond spywareaanvallen staat op scherp in een jaar waarop er in heel wat landen belangrijke verkiezingen staan te gebeuren. Juist op zo’n momenten zijn er altijd opvallend meer dergelijke aanvallen.

Meer
Lees meer...