Apple Intelligence voorlopig niet naar België: Apple wijst naar EU-regelgeving

Slecht nieuws voor iPhone-gebruikers: het veelbelovende AI-systeem van Apple, Apple Intelligence, komt voorlopig niet naar Europa. Apple wijst hiervoor beschuldigend naar de Europese regelgeving, maar er lijkt meer aan de hand te zijn.

Apple heeft vorige week aangekondigd dat hun recent aangekondigde functies, waaronder Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing, voorlopig niet beschikbaar zullen zijn in de Europese Unie. Volgens Apple zijn de regels van de Digital Markets Act (DMA) de boosdoener. “We zijn bezorgd dat de interoperabiliteitseisen van de DMA ons zouden kunnen dwingen de integriteit van onze producten in gevaar te brengen, wat de privacy van gebruikers en de gegevensbeveiliging in gevaar zou brengen,”” aldus” klinkt het in een verklaring van Apple. De blokkering van Apple Intelligence geldt minstens tot eind dit jaar.

Wat is de Digital Markets Act?

De Digital Markets Act (DMA) is ontworpen om de marktmacht van grote techbedrijven te beperken door gevestigde platforms te dwingen zich open te stellen voor concurrentie. Dit omvat regels die onder andere voorkomen dat techgiganten hun eigen producten bevoordelen boven die van rivalen, en die hen verbieden persoonlijke gegevens van verschillende diensten te combineren. Bovendien moeten gebruikers apps van concurrerende platforms kunnen downloaden.

De DMA richt zich op zes grote techbedrijven die gezien worden als “poortwachters”: Apple, Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet, Facebook-eigenaar Meta, Amazon en TikTok-eigenaar ByteDance.

Wat speelt er echt?

Hoewel Apple de DMA als reden aangeeft voor de blokkering, zijn er experts die betwijfelen of deze wetgeving daadwerkelijk van invloed is op Apple Intelligence. Andere AI-diensten, zoals die van Samsung, zijn namelijk wel beschikbaar in de Europese Unie. Dit roept vragen op over de werkelijke reden achter Apples beslissing.

Sommige analisten vermoeden dat Apple hiermee druk wil uitoefenen op EU-wetgevers. Door consumenten in 27 EU-landen geen toegang te geven tot Apple Intelligence, hopen ze dat deze gebruikers druk zullen uitoefenen op toezichthouders om de DMA te versoepelen. Dit zou Apple ten goede kunnen komen op andere gebieden.

Meer
Lees meer...