Apple komt eind juni met nieuwe privacy-feature voor iPhone

Een langverwachte nieuwe feature voor apps uit de App Store van Apple wordt eind juni eindelijk ingevoerd. Het gaat om een wijziging aan de richtlijnen die applicaties waarbij je een account moet maken verplicht om de mogelijkheid toe te voegen om dat account ook in diezelfde app volledig te kunnen verwijderen.

De wijziging aan de richtlijnen van de App Store voor iPhone en iPad is een jaar geleden al aangekondigd, maar werd tot nu toe al twee keer uitgesteld. Vanaf 30 juni 2022 gaan de nieuwe regels, in detail uitgelegd in App Store Review Guidelines 5.1.1(v), dan toch eindelijk in. In die richtlijnen wordt door Apple precies beschreven wat apps wel en niet mogen doen als het over inloggen op een account.

Nieuwe richtlijnen

“Als je app geen belangrijke accountgebaseerde functies bevat, laat mensen hem dan gebruiken zonder in te loggen. Als je app het maken van accounts ondersteunt, moet je ook het verwijderen van accounts binnen de app aanbieden. Apps mogen van gebruikers niet vragen om persoonlijke informatie in te voeren om te functioneren, behalve wanneer deze rechtstreeks relevant is voor de kernfunctionaliteit van de app of wettelijk vereist is”, valt daar te lezen.

Voor heel wat applicaties zal deze nieuwe richtlijnen een update vereisen. Bij veel apps is het op dit moment namelijk niet in de applicatie zelf, maar enkel via hun website mogelijk om je account te verwijderen. Apple wil nu dat die mogelijkheid op de iPhone en iPad bestaat en zelfs “gemakkelijk te vinden is”.

Persoonlijke gegevens volledig verwijderen

Bovendien moeten ontwikkelaars ervoor zorgen dat accounts wel degelijk volledig verwijderd zijn en niet enkel gedeactiveerd. Alle persoonlijke gegevens die aan zo’n account verbonden zijn, moeten dus kunnen worden verwijderd als de gebruiker dat wil.

Meer
Lees meer...