Apple verandert algoritme App Store na kritiek

epa

Apple verandert het logaritme van de App Store. Dat deed dat Amerikaanse techgigant omdat het bedrijf veel commentaar kreeg doordat het zijn eigen apps voortrok in de zoekfunctie van de App Store. Daardoor verschenen verschillende Apple apps als eerste in de zoekresultaten.

Het Amerikaanse techbedrijf Apple moest de laatste weken veel commentaar verwerken. Dat kwam omdat het bedrijf knoeide met de zoekresultaten in de App Store. Apple zette namelijk zijn eigen apps altijd voorop in de zoekbalk.

Apple bovenaan

The Wall Street Journal beschuldigde Apple in juli al van het voortrekken van eigen apps boven die van andere ontwikkelaars. In maar liefst 60 procent van de gevallen kwamen apps van Apple bovenaan het zoeklijstje te staan.

Eerst verscheen bijvoorbeeld Apple Kaarten tussen de resultaten en daarna pas Google Maps. En dat terwijl Google ook een goed beoordeelde ontwikkelaar is. Er kwamen soms zelfs apps bovenaan te staan die niks te maken hadden met de zoekterm. Apple ontkende dat ze hun eigen apps voortrokken in de App Store.

Aanpassing in de App Store

App Store
GettyImages

Ondanks de ontkenning dat Apple zijn eigen apps voortrekt, paste het bedrijf de algoritmes in de App Store toch aan die bepalen welke apps bovenaan staan. Het techbedrijf vertelde aan de New York Times dat het de algoritmes van de apps veranderd heeft omdat apps van een bepaalde maker soms samenhingen. Dat hebben ze aangepast zodat het niet meer lijkt dat bepaalde makers een voorkeursbehandeling krijgen.

Het bedrijf zegt zelf dat het het systeem niet gecorrigeerd heeft, maar verbeterd. Wij vinden het in ieder geval vreemd dat Apple zijn systemen twee maanden na die kritiek toch aanpast.

Gesponsorde artikelen