Apple verstrengt regels voor crypto en NFT’s op de App Store

Apple neemt een aandeel van 30 procent op elke NFT-aankoop die via toepassingen in de App Store wordt doorgevoerd.

Waarom is dit belangrijk?

De controversiële commissie van 30 procent die Apple vraagt voor elke in-app-aankoop zal vanaf nu ook gehandhaafd worden voor de verkoop van NFT’s (non-fungible tokens, ofwel unieke tokens op blockchain). Het meest waardevolle bedrijf ter wereld heeft ook zijn regels voor cryptoapps verduidelijkt. Die toepassingen menen de toekomst van financiën te representeren, maar bevinden zich vaak nog in juridisch onbekende vaarwateren.

De details: Het wilde westen voor cryptoapps is volledig afgelopen op de App Store.

  • Apple heeft maandag verklaard dat apps wel de handel in cryptoactiva mogen blijven faciliteren. Cryptobeurzen zullen hun zaakjes dus gewoon verder kunnen zetten.
  • Wel een nieuwe forse maatregelen: De apps van die beurzen mogen alleen aangeboden worden in de App Store van landen of regio’s waar het cryptobedrijf een licentie heeft gekregen.
  • Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs, heeft bijvoorbeeld nog geen licentie om in België de verhandeling van digitale activa te faciliteren. Betekent dit dan dat Binance binnenkort zal verdwijnen van de App Store in België?
  • Nog een ferme maatregel: Cryptoapps mogen van Apple geen eigen “mechanismen” gebruiken om “inhoud of functionaliteit te ontsluiten”. Volgens CNBC houdt dit ook cryptowallets in. Nochtans voorzien de meeste cryptobeurzen een eigen wallet voor gebruikers.

Monopolievorming via de App Store

Ook genoteerd: Het verhandelen van NFT’s moet verplicht verlopen via de in-app-betaaloptie van de App Store.

  • Apple neemt een aandeel van 30 procent in elke betaling die wordt uitgevoerd in de App Store.
  • Gebruikers mogen in externe apps nog zien welke NFT’s ze bezitten, maar geen optie beschikbaar hebben om NFT’s ergens anders te kopen of toegang te krijgen tot andere diensten.
  • NFT’s worden vaak gekocht om toegang te krijgen tot speciale diensten op Web3, ofwel het gedecentraliseerde internet. Dit zal dus problemen opleveren met Apple’s nieuwe regels.
  • De commissie van 30 procent leidde in het verleden al tot beschuldigingen van monopolievorming en een rechtszaak tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en Apple.
Meer
Lees meer...