Left Right
scrollTop top

Australische profvoetballer komt uit de kast: “Ik had jarenlang een dubbelleven”


Josh Cavallo Adelaide United
© Josh Cavallo – Bron: Instagram Adelaide United

Josh Cavallo, een 21-jarige voetballer die uitkomt voor Adelaide United in hoogste klasse in Australië en Nieuw-Zeeland, heeft zich geout als homo. Hij is daarmee de enige actieve profvoetballer die openlijk homoseksueel is. Op sociale media liet hij weten zijn geaardheid niet langer te willen verbergen.

“Hallo iedereen, Josh Cavallo hier. Er is iets persoonlijks dat ik wil delen. Ik ben een voetballer en ik ben homo”, klinkt het in een videoboodschap van Adelaide United op sociale media. De club deelde de openhartige getuigenis van hun speler in een video die de naam ‘Josh’s Truth‘ kreeg.

In de video vertelt de 21-jarige Australiër hoe hij zich schaamde over zijn geaardheid toen hij jonger was. “Ik dacht dat ik moest verbergen wie ik echt was om de droom te kunnen nastreven die ik had sinds ik kind was”, zegt Cavallo. “Het enige wat ik wil doen, is voetbal spelen en gelijkwaardig behandeld worden. Ik ben het beu om zo goed mogelijk te proberen presteren terwijl ik een dubbelleven leid. Het is uitputtend en ik wil niet dat iemand anders dit moet meemaken.”

Daarna vertelt de jonge voetballer over de goede reacties die hij heeft gekregen van vrienden, familie, ploegmaats en anderen binnen zijn club toen hij uit de kast kwam. Die ervaring heeft Josh Cavallo gesterkt om nu naar buiten te komen met zijn verhaal.

“Andere spelers helpen”

Op zijn eigen Twitteraccount gaat de voormalige Australische jeugdinternational verder in op de moeilijke periode die hij achter de rug heeft. “Ik vecht al zes jaar tegen mijn geaardheid en ben blij dat dit nu eindelijk kan stoppen”, schrijft hij. “Ik heb heel mijn leven gedacht dat dit een onderwerp was dat nooit ging besproken worden in de voetbalwereld.”

“Als homoseksuele voetballer weet ik dat er andere spelers zijn die hun geaardheid verzwijgen. Ik wil hen helpen om dit te veranderen door te tonen dat iedereen welkom is in de voetbalwereld en dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn”, gaat hij verder. “Het is verbijsterend om te weten dat er dit moment over heel de wereld geen enkele openlijk homoseksuele profvoetballer is. Hopelijk komt daar in de nabije toekomst verandering in.”

Thomas Hitzlsperger en Robbie Rogers

Met zijn outing treedt Josh Cavallo in de voetsporen van een heel korte lijst van (ex-)voetballers die openlijk homoseksueel zijn. De bekendste naam in dat rijtje is ongetwijfeld voormalig Duits international Thomas Hitzlsperger die in 2014 – één jaar na zijn voetbalpensioen – uit de kast kwam. Sinds 2019 is hij opnieuw actief in de voetbalwereld als sportief manager van VfB Stuttgart.

Een andere bekende naam is Robbie Rogers. Deze voormalige Amerikaanse internationaal outte zich in 2013 op 25-jarige leeftijd en kondigde toen meteen ook aan te stoppen met voetballen. Enkele maanden later kwam hij terug op die beslissing en tekende hij een contract in de Verenigde Staten bij LA Galaxy. Daar zou Rogers uiteindelijk nog bijna vier seizoenen spelen aan de zijde van onder andere Jelle Van Damme, Steven Gerrard, Robbie Keane, Ashley Cole, Nigel de Jong en London Donovan. In 2016 won hij de titel in de MLS. Rogers is al meer dan acht jaar samen met producer, scenarist en regisseur Greg Berlanti, bekend van topseries zoals Dawson’s Creek, Arrow, Supergirl en You.

Justin Fashanu

Afgelopen zomer getuigde een een speler uit de Nederlandse Eredivisie tegenover de NOS over zijn geaardheid. Uit schrik voor de reacties besloot hij echter anoniem te blijven. Dat zoveel homoseksuele voetballers schrik hebben om zich te outen, heeft ongetwijfeld deel te maken met het trieste verhaal van de Engelse voetballer Justin Fashanu. Die kwam in 1990 als eerste profvoetballer ooit uit de kast.

Ondanks zijn ervaring op het hoogste niveau bij clubs zoals Norwich City en Nottingham Forest krijg hij nadien enkel nog op een lager niveau kansen. Zelfs zijn broer en collega-voetballer John Fashanu distantieerde zich openlijk van hem. Na enkele moeilijke jaren met omzwervingen in onder andere Zweden, Nieuw-Zeeland, Schotland en de Verenigde Staten zou Justin Fashanu in 1998 uiteindelijk op 37-jarige leeftijd zelfmoord plegen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…