Auteur die twee jaar geleden zelfmoord pleegde, is plots terug: “Alles was een leugen”

Het verhaal dat de boekwereld bezighoudt, is deze keer geen fictie. Auteur Susan Meachen verdween in september 2020 van de aardbol. Ze zou zelfmoord gepleegd hebben door aanhoudende pesterijen. Maar nu, meer dan twee jaar na haar “dood”, blijkt ze toch nog te leven.

Er is heel wat te doen rond de Amerikaanse auteur Susan Meachen. In september 2020 deelde Meachens dochter dat haar moeder zelfmoord had gepleegd omdat ze gepest werd. Het nieuws zorgde toen voor een stortvloed aan steunbetuigingen en heel wat mensen kochten de boeken van Meachen als eerbetoon. Maar deze week schreef Meachen plots een boodschap op Facebook, waarin ze liet weten dat het verhaal van haar zelfmoord een leugen was.

Fake zelfmoord

Susan Meachen was tot 2020 een schrijfster met matig succes. Tot in september 2020 plots een bericht verscheen in een fanpagina op Facebook. Daarin schreef iemand die beweerde haar dochter te zijn dat haar moeder zelfmoord had gepleegd door de “pesterijen vanuit de boekgemeenschap”. Na dit bericht begonnen mensen massaal haar boeken te kopen als eerbetoon en doneerden ze zelfs geld voor haar uitvaart.

Maar eerder deze week verscheen er plots een bericht in de Facebookgroep van Susan Meachen. Tot verbazing van velen was het een bericht van de auteur zelf waarin ze schreef dat ze niet overleden was in 2020 en nog steeds leefde.

Let the fun begin

De toon van het bericht op Facebook schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Zo schreef Meachen: “Ik heb een miljoen keer nagedacht over hoe ik dit het beste zou doen en ik ben nog steeds niet zeker of dit al dan niet de juiste keuze is. Er gaan veel vragen komen en er zullen waarschijnlijk ook heel wat mensen deze groep verlaten. Maar mijn familie deed wat ze dachten dat het beste voor me was en ik neem hen daar ook niets kwalijk. Ik was bijna door m’n eigen toedoen overleden en ik wilde ze niet opnieuw door die pijn laten gaan. Terugkeren naar deze groep betekent niet veel, maar ik voel me nu veel beter en ik hoop dat ik opnieuw zal kunnen beginnen schrijven. Let the fun begin.”

De boodschap werd uiteraard met een stortvloed aan commentaar verwelkomd. Veel mensen eisen daarbij ook hun geld terug dat ze in 2020 doneerden voor de “begrafenis” van Meachen. Waarbij Meachen reageerde dat er nooit geld ingezameld werd, wat door verschillende mensen meteen tegengesproken werd. Ook het boek dat “na haar dood” verscheen en veel gekocht werd als steun voor de familie van Meachen, wordt nu in vraag gesteld.

Oude vriendin

Samantha A. Cole, een schrijfster die tot 2020 goed bevriend was met Meachen, reageert vol ongeloof op het nieuws. Zij geloofde, net als vele anderen, dat haar vriendin twee jaar geleden overleed. Zij had sinds de aankondiging dat ze nog leefde al enkele gesprekken met Meachen. Ze schreef: “Ik was bang, in shock, woedend en voelde alsof iemand tegelijkertijd in m’n maag en borst sloeg. Ik voel me nog steeds ziek en het wordt alleen maar erger.”

In de screenshots van gesprekken die Samantha deelde, blijkt al snel dat Meachen weinig spijt heeft van wat ze gedaan heeft. Zo reageerde Meachen op de vraag wat er aan de hand was met: “Niets, ik wilde gewoon m’n leven terug”.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...