Spotify biedt gratis audioboeken aan aan abonnees in de Verenigde Staten

Premium-abonnees in de Verenigde Staten hebben vanaf nu gratis toegang tot audioboeken op Spotify. De VS is daarmee al het derde land die die functie krijgt. Met deze functie hoopt Spotify de strijd aan te gaan met audioplatform Audible van Amazon.

In het nieuws: Nadat Australië en het Verenigd Koninkrijk vorige maand al toegang kregen tot luisterboeken op Spotify is dat nu ook het geval in de Verenigde Staten.

  • Spotify is al sinds 2020 bezig met audioboeken, al was hun catalogus lang zeer beperkt. Pas sinds de overname van platform Findaway vorig jaar ligt de focus van Spotify echt op luisterboeken. Daarmee kregen ze namelijk zo’n 300.000 titels in hun bezit. Die boeken zijn echter zo goed als allemaal ook terug te vinden op Audible van Amazon, dat ongeveer evenveel kost als Findaway. Sindsdien kreeg Spotify het plan om deze audioboeken in zijn hoofdapplicatie te integreren.

Het heden:

  • Betalende Premium-abonnees in de Verenigde Staten (en Australië en het Verenigd Koninkrijk) mogen tot 15 uur per maand luisteren naar audioboeken. In de meeste gevallen is dat voldoende om één boek te horen, al zal dat bij dikkere boeken niet het geval zijn. Onder die laatste categorie vallen voor fantasy-, biografie- en geschiedenisboeken. Zo duurt The Fellowship of the Ring bijvoorbeeld 19 uur. Dat boek zal je dus over meer dan één maand moeten beluisteren.
  • De gratis catalogus van Spotify bevat momenteel zo’n 200.000 boeken goed voor 70 procent van de bestsellers. Dat wil dus ook wel zeggen dat sommige populaire titels niet beschikbaar zijn.

De toekomst:

  • Voorlopig heeft Spotify nog geen plannen bekendgemaakt om de gratis audioboeken te lanceren in andere landen.
  • Daarnaast voorspelen veel experts, waaronder The Wall Street Journal, dat deze dienst niet gratis zal blijven op Spotify. Zij voorspelen dat de streamingdienst mensen vooral wil laten gewoon worden aan het beluisteren van audioboeken, om er dan later een extra kost voor te vragen.
Meer
Lees meer...