Bart Cannaerts zal Belgische punten voorlezen op het Eurovisiesongfestival

Vanavond komt België voor het eerst in actie tijdens het Eurovisiesongfestival. Daarbij zal Gustaph proberen om een plekje te veroveren in de grote finale die op zaterdag 13 mei 2023 doorgaat. In die finale krijgen we natuurlijk weer de traditionele puntentelling te zien, waarbij een correspondent van elk land de “twelve points” of “douze points” van diens land bekendmaakt. En onze puntenlezer is nu bekend.

Eurovisieweek is volop aan de gang. Na de eerste halve finale op dinsdag, is het vanavond tijd voor de tweede halve finale, waarin België als vijfde zal optreden. Voorlopig lijkt het erop dat we de finale vlot zullen halen, maar alles hangt natuurlijk af van de prestatie van Gustaph vanavond. Al zullen we in de finale al zeker één Belg te zien krijgen.

Bart Cannaerts

Elk jaar wordt er iemand aangesteld die de punten van de Belgische jury voorleest en clichématisch ook nog eens de hosts bedankt voor de “wonderful show“. Dit jaar mogen we bij de punten van België toch ook een komische noot verwachten, want de eer is weggelegd voor niemand minder dan comedian en presentator Bart Cannaerts.

Daarnaast zal je ook andere bekende gezichten kunnen herkennen tijdens de puntenverdeling. Zo zal S10, de inzending van vorig jaar, de punten voor Nederland voorlezen. Ook Monika Liu, die de punten van Litouwen zal voorlezen, was vorige jaar te zien op het Eurovisiesongfestival. Israël vaardigt een oudgediende af. Ilanit nam deel aan het Eurovisiesongfestival in 1973 en 1977. Anggun, die de punten van Frankrijk zal delen, nam in 2012 (het jaar waarin Loreen voor de eerste keer won) deel. Zlata Ognevich zal de punten voor Oekraïne geven. Zij werd in 2013 derde op het Eurovisiesongfestival. Voor Spanje gaat het om Ruth Lorenzo, die deelnam in 2014.

Catherine Tate zal de punten van het Verenigd Koninkrijk uitdelen, haar kan je vooral kennen van haar rollen als Donna Noble in Doctor Who en Nellie in The Office US. Ook Australië laat een Catherine de punten lezen. Het gaat daarbij om Catherine Martin, de echtgenote van regisseur Baz Luhrmann, die zelf kostuumontwerpster is en zo al vier Oscars won. Estland laat de punten voorlezen door voetballer Ragnar Klavan, die twee seizoenen voor Liverpool speelde.

De finale van het Eurovisiesongfestival zal te zien zijn op zaterdag 13 mei 2023 om 21 uur om VRT 1.

Meer
Lees meer...