Bart Swings kroont zich opnieuw tot wereldkampioen massastart

Bart Swings heeft een nieuwe titel toegevoegd aan zijn al zijn indrukwekkende palmares. De pas 23 jaar geworden Belg pakte in het Canadese Calgary namelijk een nieuwe wereldtitel schaatsen in de massastart. Swings domineert die discipline al enkele jaren, maar moest deze keer wel zeer diep gaan in een hectische wedstrijd.

De massastart is in het schaatsen de speeltuin van Bart Swings. De 32-jarige Belg is op dat onderdeel de regerende olympische kampioen en kroonde zich de afgelopen jaren meermaals tot Europees kampioen en wereldkampioen. Bovendien won hij op de Olympische Winterspelen in PyeongChang in 2018 een zilveren medaille. Ook was Swings al vijf keer de beste in het eindklassement van de wereldbeker.

Veel aanvallen

Bart Swings begon in Calgary dan ook als absolute topfavoriet aan de massastart. De concurrentie was echter niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Met Swings naar de sprint gaan, staat namelijk zo goed als zeker gelijk aan verliezen. Onder andere de Nieuw-Zeelander Peter Michael en de Oostenrijker Gabriel Odor probeerden vroeg te ontsnappen.

Het meeste druk kwam er echter van de Franse ploeg. Zij legden tot diep in de finale veel druk op de schouders van Bart Swings. Die moest daardoor zijn sprint drie ronden voor het einde al inzetten. Even leek het alsof de Belg zo te veel krachten had verspeeld, maar hij wist uiteindelijk toch de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu en de Zwitser Livio Wenger af te houden.

Meer
Lees meer...