BBC maakt documentaire over dieren uit ‘Fantastic Beasts’

Een documentaire die zich focust op alle mythologische dieren uit de boeken- en filmreeks Fantastic Beasts van J.K. Rowling is in de maak. Daarin zal de BBC onderzoeken bij welke levende of uitgestorven dieren de schrijfster haar inspiratie haalde.

Demiguise, Diricrawl, Erumpant, Griffin, Niffler, Thunderbird, … Fans van Harry Potter kennen zeker alle mythologische wezens uit de boeken en films van J.K. Rowling. Maar weet je ook waar de schrijfster haar inspiratie haalde voor al deze dieren?

Met die vraag ging het London’s Natural History Museum aan de slag. Ze merkten dat heel wat eigenschappen en uiterlijke kenmerken van deze Fantastic Beasts ook voorkomen bij dieren die echt bestaan of bestaan hebben.

Tentoonstelling

Al die informatie hebben ze gebundeld in een grote tentoonstelling die deze lente de deuren opent in het Londense museum. Daar zal je 50 exemplaren uit hun collectie zien die op interactieve schermen vergeleken worden met de mythologische dieren uit de films en boeken van Harry Potter en Fantastic Beasts.

“We willen mensen tonen dat de echte wereld net zo mythisch is als de tovenaarswereld”, legt het London’s Natural History Museum uit aan BBC. “Zo vergelijken we de paringsdans van de Erumpent met die van de pauwspin en manier waarop een Demiguise kan verdwijnen met de camouflagetechnieken van de octopus.”

De tentoonstelling blijft zeven maanden staan in het Londens natuurhistorisch museum. Daarna begint ze aan een internationale tour. Het is nog niet bekend of de exhibitie ook in ons land te zien zal zijn.

Documentaire

Het museum werkt daarnaast ook samen met de BBC om een documentaire te maken met als werktitel Fantastic Beasts: A Natural History. Daarvoor zullen de documentairemakers de wereld rondreizen op zoek naar gelijkenissen tussen echte dieren en de mythologische dieren die J.K. Rowling bedacht voor haar boeken.

De Britse acteur en televisiemaker Stephen Fry leent zijn stem aan de documentaire. “Ik voel mij verheugd dat ik de mogelijkheid krijg om de tovenaarswereld te tonen dat de fantastische dieren in onze wereld net zo mooi zijn als die van hen”, zegt hij.

Meer
Lees meer...