Bekeken vanuit wetenschappelijke hoek: wat als Godzilla echt zou bestaan?

Godzilla wordt één van de absolute bioscoophits van de volgende maanden. Wij vroegen ons af of zo’n wezen anatomisch wel kan kloppen, of: hoe zou Godzilla in elkaar steken als hij echt was?

De radioactieve, vuurspuwende kaiju is bigger en badder dan ooit tevoren in de nieuwe film: hij is nu zo groot als een appartementsgebouw van 30 verdiepingen en weegt zo veel als een cruiseschip. “Geen enkel dier van die grootte zou in het echt kunnen bestaan”, daar zijn de wetenschappers het alvast over eens. “Het zou nooit zijn temperatuur kunnen regelen, zijn organen zouden imploderen en het zou boter moeten mainlinen zoals een junkie heroïne om aan genoeg calorieën te geraken.” Maar, stel dat …

Hij zou veel te veel wegen

Paleontologen hebben een formule om de massa van tweevoetige dino’s uit te rekenen: 0,00016 x de omtrek van van het dijbeen in millimeter tot de 2,73ste macht. Of in het geval van Godzilla: 0,00016 x (24.200 mm)2,73 = 148.571.645 kilogram.

Dat passeert meer dan wat de theoretische gewichtslimiet is voor een landdier, algemeen aangenomen is dat 110 ton. Het zwaarste dier ooit was de Argentinosaurus, een beest dat 90.000 kilo woog en 21 meter hoog en 35 meter lang was. Die stond bovendien op vier poten.

Zijn hart zou veel te groot moeten zijn 

We spreken hier over een tikker met een doorsnede van 18 à 20 meter, die 90 à 100.000 kilo weegt. Een motor die maar liefst twee miljoen liter bloed zou moeten doen circuleren. 

Hij zou een infuus van 100.000 liter echte boter per dag nodig hebben

In rust zou onze vriend Godzilla 1,4 megawatt aan energie verbruiken: zoveel heeft hij nodig om te ademen, zijn organen werkend te houden, etc etc. Alleen al daarvoor heeft hij 52 miljoen calorieën per dag nodig. Of ongeveer 48.000 pakken friet met mayonaise.

Wanneer Godzilla een drukke dag heeft – vliegtuigen vangen en neermeppen, gebouwen verwoesten, tegen Mothra vechten – dan verbruikt hij 37 megawatt. Op zo’n dag zou hij 555 miljoen calorieën moeten innemen. Een infuus waar je 100.000 liter echte boter per dag doorjaagt: daar zou hij genoeg aan hebben. Dat kom neer op ongeveer een liter boter per seconde. 750.000 pizza’s klaren de klus ook. Of 8 pizza’s per seconde.

De beenderen van Godzilla zouden overigens fenomenaal sterk moeten zijn, gemaakt van iets dat 20 keer sterker is dan onze botten. Die kunnen 150 megapascal aan, de botten van Godzilla zouden 3.000 MPa nodig hebben.  
Meer
Lees meer...