Coronavirus: België neemt niet deel aan WHO-studie naar behandelingen

België neemt niet deel aan een grootschalige studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar mogelijke behandelingen tegen Covid-19. De reden daarvoor is dat er hoge dosissen aan hydroxychloroquine toegediend moeten worden bij testpersonen. Er gaan verontrustende neveneffecten gepaard met die stof. Meer dan honderd landen nemen wel deel. Patiënten krijgen naast de standaardzorg ook één van vier geselecteerde medicijnen toegediend. Dat meldt de Franstalige krant L’Echo.

EPA

De WHO lanceerde de klinische studie ‘Solidarity’ in een poging om een effectieve behandeling te vinden voor Covid-19. Coronapatiënten krijgen daarbij naast de normale zorg één van de vier geselecteerde medicijnen toegediend. Zo wil de WHO nagaan of één van de medicijnen effectief werkt.

Ook België toonde interesse om deel te nemen aan het onderzoek, maar uiteindelijk kozen de autoriteiten ervoor om niet deel te nemen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de stof hydroxychloroquine gebruikt wordt bij één van de vier behandelingen.

(Latijns-Amerika is nu het nieuwe epicenter van het coronavirus.)

Hoge dosis van twijfelachtige stof

EPA

Normaal wordt deze stof gebruikt tegen malaria. De gevraagde dosissen van hydroxychloroquine die de WHO voorstelt, liggen echter veel hoger dan de dosering die normaal toegediend wordt in onze ziekenhuizen. De Belgische regering weigert deel te nemen omdat er verontrustende neveneffecten gepaard gaan met hydroxychloroquine en omdat er eerder al een gebrek aan effectiviteit werd aangetoond.

“Die dosis werd in vraag gesteld door sommige ethische commissies en meerdere onderzoekers hebben beslist om patiënten niet aan die dosis van hydroxychloroquine bloot te stellen”, stelt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Het kabinet benadrukt ook dat de WHO van de deelnemende landen eist om de verantwoordelijkheden als promotor van de studie op zich te nemen. “Dat terwijl ze zelf de controle over de studie behoudt”, klinkt het. “België had dus de rol van promotor van de studie op zich moeten nemen, wat ons land nooit doet.”

(Vliegreizen in coronatijden: dit is het voorstel van de Europese Unie.)

Trump

EPA

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich de afgelopen dagen inenten met hydroxychloroquine. Hij heeft pas nog gezegd dat zijn kuur met het antimalariamiddel binnenkort voltooid is. Trump zei verschillende keren tegen de pers dat hij denkt dat hydroxychloroquine hem beter beschermt tegen een besmetting met het coronavirus.

(Opnames van Familie gaan weer van start en de koppels zullen elkaar aanraken ondanks corona.)

Meer
Lees meer...