Opnames ‘Familie’ gaan weer van start en de koppels zullen elkaar aanraken ondanks corona

Familie opnames herstart coronavirus
VTM

Nu ze bij Thuis voorbereidingen aan het treffen zijn voor nieuwe opnames, kon Familie niet achterblijven. Na tien weken van stilstand worden op 2 juni opnieuw opnames ingepland. Daar zullen zelfs kussen, knuffels en aanrakingen aan te pas komen, als de scène erom vraagt. Om dat allemaal veilig te laten verlopen, hebben enkele actrices en acteurs een collega toegelaten tot hun bubbel.

VTM

In maart beslisten zowel de makers van de Eén-soap Thuis als die van de VTM-soap Familie om de opnames van de nieuwe afleveringen stil te leggen naar aanleiding van de coronacrisis.

Hoewel anderhalve meter afstand houden op een set allesbehalve een evidentie is, is na Thuis ook de productie van Familie hervat. Als alles goed gaat, zullen de vaste acteurs vanaf 2 juni weer ruziën, kussen en knuffelen alsof de coronacrisis niet bestaat. “Veel soapkoppels worden door onze kijkers aanzien als echte geliefden, en dat gevoel willen we behouden”, zegt creative producer Wim Feyaerts. “Intimiteit hoort daarbij, maar door corona kon dat niet meer.”

‘Circle of trust’

VTM

Daarom roepen de cast en crew van Familie het principe van ‘circle of trust’ in het leven geroepen. Een aantal acteurs die in de reeks een koppel vormen, breiden hun bubbel uit met een collega-acteur. Zo’n bubbel staat tegenwoordig uit je gezinsleden en maximum vier andere personen. Het gaat dan om koppels in Familie, zoals Véronique & Lars (Sandrine André en Kürt Rogiers) en Mieke & Niko (Caroline Maes en Jo Hens).

“Daardoor lossen we dat probleem op. Niet alleen als personages beloven ze elkaar trouw, maar dus ook naast de set”, zegt Feyaerts. “Alle acteurs aan wie we dat voorstel deden, zagen dat zitten. Zo kunnen zij dus met fysiek contact spelen.”

Acteurs die niet in elkaars bubbel zitten, zullen op de set wel anderhalve meter afstand houden. Ook zullen de acteurs zullen een mondmasker dragen wanneer de camera niet draait. Middelen om handen te wassen en te ontsmetten staan overal centraal en ook alle attributen op de set worden grondig ontsmet voor en na gebruik. Deuren blijven open, zodat deurklinken minimaal moeten aangeraakt worden. Op de set en in de wandelgangen geldt eenrichtingsverkeer om elkaar zo weinig mogelijk te kruisen. Figuratie wordt beperkt tot een minimum.

Kürt Rogiers enthousiast

VTM

“We kijken er met de voltallige cast en crew enorm naar uit om terug aan de slag te gaan”, laat acteur Kürt Rogiers weten in een persbericht. “We beseffen heel erg dat het vreemd zal zijn elkaar terug te zien in andere omstandigheden. Ik ben enorme voorstander van het idee rond de ‘circle of trust’, omdat het enerzijds de geloofwaardigheid en anderzijds de spelvreugde van wat we doen toelaat.”

“In mijn geval laat ik dus Sandrine André toe in mijn bubbel. Terwijl ik voorlopig mijn eigen bubbel niet vergroot. Sandrine heeft daar met haar partner en ik met de mijne over gepraat en we zijn er ons wel degelijk van bewust dat we dit vertrouwen wederzijds niet mogen beschamen.”

“Samen met alle extra maatregelen op de set, heb ik er het volste vertrouwen in dat we in veilige omstandigheden terug kunnen opstarten. Ik kan niet wachten om te herbeginnen, want de verhaallijnen die nu voor Lars klaarstaan, zijn om van te smullen.”

Goedkeuring van Van Ranst

VTM

Viroloog Marc Van Ranst die mee de regering adviseert over te nemen coronamaatregelen, gaf zijn goedkeuring al voor deze manier van werken: “Ook de fictiesector zoekt creatieve oplossingen om veilig te kunnen werken. Als de Familie-acteurs in overleg met hun gezinnen elkaar opnemen in hun bubbel, dan worden ze nog een beetje meer familie.”

De makers van Familie namen de voorbije weken ook alle scenario’s onder de loep en maakten die ‘coronaproof’. Bepaalde scènes werden indien nodig herschreven of aangepast om het principe van social distancing te kunnen garanderen. Ook tijdsbepalingen werden geschrapt of aangepast, waardoor er bijvoorbeeld rond Kerstmis wel degelijk kerstbomen in het decor te zien zullen zijn.

Gesponsorde artikelen