Vliegreis in coronatijden: EU wil dat we hele reis mondmaskers dragen

Vliegreis protocol coronacrisis europese unie
EPA

De Europese Unie heeft een protocol klaar gemaakt voor wanneer het vliegverkeer tussen lidstaten weer opgestart mag worden. Passagiers zullen onder meer een mondmasker moeten dragen en zullen bij de check-in een heuse Covid-19-verklaring moeten ondertekenen.

EPA

De Europese instellingen EASA (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) en ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) hebben gezamenlijk een lijst met maatregelen opgesteld om de heropstart van het luchtverkeer in Europa zo veilig mogelijk te laten verlopen. De maatregelen dienen om coronabesmettingen bij luchtvaartpersoneel en reizigers te voorkomen. Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zijn om onderstaande richtlijnen in de praktijk om te zetten. Dat meldt onder meer de omroep CNN.

(Zo wil Ryanair vanaf 1 juli opnieuw vluchten organiseren.)

Mondmasker van begin tot einde

Passagiers moeten volgens de Europese aanbevelingen een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven op de plaats van vertrek binnenkomen tot ze de luchthaven op hun bestemming verlaten.

Enkel voor kinderen onder zes jaar zijn er uitzonderingen mogelijk. Bij lange reizen zullen passagiers zelf genoeg maskers moeten voorzien, want in principe moeten ze die om de vier uur vervangen.

Social distancing

EPA

Ook wil de EU dat het principe van social distancing gerespecteerd wordt. Dat betekent dat mensen uit andere ‘bubbels’ anderhalve meter afstand houden, “indien mogelijk” tijdens alle verschillende fases van de vliegreis.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen lieten al weten dat het zeer moeilijk is om de naleving van dat principe te garanderen in een vliegtuig, omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en daardoor veel duurdere tickets.

Als deze afstand niet gerespecteerd kan worden, vindt de EU een strenge naleving van de andere preventiemaatregelen uiterst belangrijk. Ook worden medische mondmaskers in dat geval aanbevolen.

Covid-19-verklaring

EPA

Volgens het protocol zullen reizigers ook een zogenaamd “gezondheidsstatement” moeten ondertekenen binnen de 12 uur voor een vlucht. Daarin moeten ze bevestigen dat ze de jongste twee weken geen Covid-19 hebben, geen symptomen van besmetting hebben en niet dicht in de buurt zijn geweest van een coronapatiĆ«nt.

Pas raakte nog bekend dat de luchthaven van Charleroi opnieuw opent op 15 juni. Over de heropening van Brussels Airport is Zaventem in voorlopig nog niets bekend.

Gesponsorde artikelen